Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq arrow teens arrow tvoja stvar arrow Sem dovolj razvita za svoja leta?

tvoja stvar

Sem dovolj razvita za svoja leta?

Rada bi vedela, kdaj ti bodo končno začele rasti prsi, kdaj boš dobila menstruacijo in postala ženska...

pubertetaTvoja mlajša sestra, ali katera od tvojih prijateljic te morda že prehiteva v razvoju, zato te skrbi, da je s teboj kaj narobe. Tvoje skrbi so najbrž odveč. Dejstvo je, da se razvoj spolnih znakov pri nekaterih dekletih začne bolj zgodaj, pri drugih pač nekoliko pozneje v puberteti, kar je popolnoma normalno.

Rast prsi

Prve se začno razvijati prsi, kar se pri večini deklet zgodi med 10-im in 11-im letom. Ni pa nobenega pravila, da bodo dekleta, katerih prsi so se začele razvijati bolj zgodaj, imela v življenju večjo številko nedrčka, kot dekleta, ki so se jim prsi razvile kasneje.

Prva menstruacija

Menstruacija se pojavi približno v dveh letih od začetka razvoja prsi. A, kot že rečeno, obstajajo tudi izjeme. Nekaterim se prsi začno razvijati že pri 8-ih letih, so pa tudi punce, ki še pri 13-ih letih nimajo oblin, niti menstruacije.

A nikar se ne prestraši, če si ena izmed njih. To še ne pomeni, da je s teboj kaj narobe. Je pa priporočljivo, da situacijo razložiš zdravniku na sistematskem pregledu.

Telesni razvoj pri fantih in dekletih

Tako za fante kot za punce velja, da vsak posameznik doživlja puberteto in razvoj spolnih znakov na svoj način. Pri nekaterih se začne hitro in burno, pri drugih pozneje in komaj opazno, vendar na koncu tudi tisti najbolj „počasni“ v dozorevanju dohitijo ostale. Zato nikar ne skrbi.  Vse se bo zgodilo ob svojem času in v obsegu, ki ti je več ali manj določen v genih.

Najbolj zanesljiv znak zrelosti je, da se naučiš sprejemati sebe takšno kot si in se imeti rada. Še več o tej temi lahko prebereš tukaj...
 

 

Nekega dne v džungli Jane sreča Tarzana. Zelo jo privlači in med pogovorom o njegovem življenju, Jane ne more premagati svoje ženske radovednosti in Tarzana končno vpraša kako in če sploh seksa.

"Kaj je to?" vpraša Tarzan. Jane mu razloži kaj je seks in Tarzan reče: "Oh, Tarzan uporabiti luknjo v drevesu!"

Jane se zgrozi in reče: "Tarzan, narobe si dojel. Ti bom pokazala, kako moraš narediti."

Ženska se sleče in razširi noge. "Tukaj," je rekla, "porinit ga moraš sem."

Tudi Tarzan sleče svoje tigraste hlače, previdno stopi bliže ter jo na vso moč brcne v mednožje. Jane pade v nezavest od bolečin.

Ko reva pride k sebi, vsa besna sikne: "Zakaj hudiča si pa naredil to?!?"

"Tarzan najprej preveriti čebele!!!"