Sem dovolj razvita za svoja leta?

Rada bi vedela, kdaj ti bodo končno začele rasti prsi, kdaj boš dobila menstruacijo in postala ženska...

pubertetaTvoja mlajša sestra, ali katera od tvojih prijateljic te morda že prehiteva v razvoju, zato te skrbi, da je s teboj kaj narobe. Tvoje skrbi so najbrž odveč. Dejstvo je, da se razvoj spolnih znakov pri nekaterih dekletih začne bolj zgodaj, pri drugih pač nekoliko pozneje v puberteti, kar je popolnoma normalno.

Rast prsi

Prve se začno razvijati prsi, kar se pri večini deklet zgodi med 10-im in 11-im letom. Ni pa nobenega pravila, da bodo dekleta, katerih prsi so se začele razvijati bolj zgodaj, imela v življenju večjo številko nedrčka, kot dekleta, ki so se jim prsi razvile kasneje.

Prva menstruacija

Menstruacija se pojavi približno v dveh letih od začetka razvoja prsi. A, kot že rečeno, obstajajo tudi izjeme. Nekaterim se prsi začno razvijati že pri 8-ih letih, so pa tudi punce, ki še pri 13-ih letih nimajo oblin, niti menstruacije.

A nikar se ne prestraši, če si ena izmed njih. To še ne pomeni, da je s teboj kaj narobe. Je pa priporočljivo, da situacijo razložiš zdravniku na sistematskem pregledu.

Telesni razvoj pri fantih in dekletih

Tako za fante kot za punce velja, da vsak posameznik doživlja puberteto in razvoj spolnih znakov na svoj način. Pri nekaterih se začne hitro in burno, pri drugih pozneje in komaj opazno, vendar na koncu tudi tisti najbolj „počasni“ v dozorevanju dohitijo ostale. Zato nikar ne skrbi.  Vse se bo zgodilo ob svojem času in v obsegu, ki ti je več ali manj določen v genih.

Najbolj zanesljiv znak zrelosti je, da se naučiš sprejemati sebe takšno kot si in se imeti rada. Še več o tej temi lahko prebereš tukaj...