Naspi se!

Razumljivo je, da v tvojih letih potrebuješ dovolj ponočevanja, vendar pa po drugi strani potrebuješ tudi dovolj počitka...

ImageNaj ti bo zmačkan, zaspani imidž še tako pri srcu, tvoje mlado telo zahteva 8-9 ur spanca. Kar pomeni: če vstajaš ob 7h zjutraj, moraš ob 10h zvečer že sladko sanjati, da zadostiš tem potrebam. Če se ti takšne navade zdijo otročje, si reci, da to počneš za lepoto.

Neke študije so pokazale, da naj bi zadostna količina spanja preprečevala debelost. To sicer ni bistvo tega članka, lahko pa tak argument uporabiš, če se ti kdo posmehuje, da hodiš spat s kurami.

Z zadostno količino spanja boš preprečil/a težave s koncentracijo v šoli, ki se pojavljajo še posebej v zgodnjih urah in odpravil/a večno utrujenost, ki leži na tvojih udih kot utež.

Seveda pa obstaja tudi zgornja meja spanja 10 ur, čez katero ni dobro pretiravati, če se potem nočeš počutiti, kot da te je ravno povozil vlak. Iz istega razloga tudi spanje po dnevi ni priporočljivo, z izjemo tistih 15-20 minut popoldanskega dremuckanja, ki ti pomaga, da resetiraš možgane.

Pred spanjem izklopi tv, radio in telefon!

Praviš, da v tišini ne moreš zaspati? Potrudi se. Hrup in svetloba, ki jo oddaja tv, ti preprečujejo kvaliteten spanec.Če ne gr e drugače potem raje poslušaj umirjeno, prijetno glasbo in radio naravnaj na samodejni izklop po določenem času.

Telefona med spanjem tudi ne potrebuješ, zato ga izklopi. Kadar se spominjaš stvari, ki so se zgodile med spanjem, je to znak, da je bil tvoj spanec slab.

Budnosti ne vzdržuj s kavo in drugimi poživili!

Če ti je pitje kave že prešlo v navado, ki se ji ne moreš ali nočeš odreči, poskusi kavo nadomestiti s kakavom ali brezkofeinskimi napitki. Tudi pravi čaj (črni ali zeleni) delujeta poživljajoče, zato se jima v popoldanskem času raje izogni.

Pred spanjem ne razmišljaj o stvareh, ki te obremenjujejo.

Poskrbi, da vse naloge za naslednji dan opraviš že popoldne. Raje se ne zanašaj na to, da boš zjutraj prej vstal/a in jih dokončal/a, saj se ti lahko zgodi, da boš potem še vso noč v sanjah reševal/a zapletene operacije.

Enako velja za igranje video iger, ki tvoje možgane pred spanjem preveč naprezajo. 

Da usmeriš svoje misli na lahkotne frekvence, imej pri roki vedno prijetno, lahkotno branje (ne revije s trači). Tudi pisanje dnevnika in „obračun“ dnevnih dogodkov te lahko prijetno zaziblje v sanje.

Pazi na čas in z njim upravljaj!

Se zgodi, da imaš res dobre namene zaspati pravočasno, pa potem pozabiš na čas?

Ali še huje, spomniš se, da moraš nekatere naloge še nujno dokončati nocoj, čeprav si že zdavnaj prekoračil/a uro in pred tem zabijal/a čas za bedarije?

Oceni koliko časa potrebuješ, da opraviš vsakdanje, rutinske stvari in koliko časa boš potreboval/a, da postoriš vse nujne naloge v določenem dnevu.

Tako boš imel/a večji nadzor nad svojim prostim časom, časom za počitek in sploh nad svojim življenjem.