Prfoks/a me mrzi!

Sedenje pri pouku itak ni tvoje najljubše opravilo, tudi ko vse teče gladko. Če ti zamori še kak prfoks, pa postane res sitno...

težave z učiteljemNe skrbi. Med razumnimi ljudmi, se vedno najde prostor za pogovor in ustrezno rešitev. V nadaljevanju ti predstavljamo nekaj najbolj pogostih težav in možnosti, kako rešiti zadevo.

Kako bi se lahko bolje razumel/a z učiteljem?

Veliko lahko narediš že s tem, da redno obiskuješ predavanja oziroma ne manjkaš pri pouku.

Pomembno je, da pokažeš zanimanje za snov, ali se vsaj potrudiš sodelovati in ne motiti pouka.

Večina učiteljev je namreč zaljubljenih v svoj predmet in jim veliko pomeni, da to znanje lahko posredujejo naprej.

Med poukom poskusi zbrano slediti tudi učiteljevim navodilom in naredi, kar se od tebe zahteva.

Domače naloge mogoče res niso najbolj zabavna stvar na svetu, vendar slej ko prej boš spoznal/a, da se odgovornostim ne moreš izogibati.

Včasih je treba stisniti zobe in narediti marsikatero stvar, ki ti ne diši, zato, da imaš potem mir in se lahko brez slabe vesti zabavaš. Ko boš to sprejel/a kot dejstvo, ti bo veliko lažje v odnosu do učitelja in tudi sicer v življenju.

Če se boš z učiteljem dobro razumel/a, je jasno tudi, da si boš med predavanji več zapomnil/a in ti bo tako doma ostalo več prostega časa za stvari, ki te zabavajo.

Učitelj me zafrkava! Kaj naj naredim?

V večini primerov je težko reči, ali te učitelj nalašč zafrkava ali pa te moti le to, da je pač takšen kot je, saj si bil/a vajen nekoga drugega. V tem primeru je najbolje, da novemu učitelju daš nekaj več časa in priložnosti.

Morda ti gre na začetku leta res na živce, sčasoma pa se boš najbrž navadil/a na ta njegov stil in spoznal/a, da nima nič osebno proti tebi, ampak da tak pač je in to do vseh v razredu ne le do tebe. Kajti če je učitelj strog do vseh v razredu, potem to ne pomeni, da se spravlja nate.

Če pa si prepričan/a, da se nek učitelj samo do tebe čudno obnaša, vprašaj še druge v razredu kaj oni mislijo. So tudi drugi opazili, da je nepravičen ali nesramen do tebe?

Če bo njihov odgovor pritrdilen, potem bo najbolje, da stopiš do učitelja. Povej mu, da se počutiš zelo nesrečno zaradi tega, kako se obnaša do tebe.

Vsak pošten učitelj se bo nad tem zamislil in se vprašal, ali je morda res prestrog ali nestrpen, oziroma je njegovo obnašanje res neprimerno.

Z učiteljem se o tem ne morem pogovoriti!

Včasih pa se nočeš ali ne upaš pogovoriti z učiteljem, ki ti greni življenje, kar je povsem razumljivo.

V primeru, da gre za res groznega učitelja, ki se spravlja nate, te žali, ponižuje, je pristranski in krivičen, potem je najbolje, da greš s svojo težavo najprej do stašev.

Starši zaradi tega ne bodo jezni nate. Verjetno jih bo skrbelo in želeli ti bodo pomagati. Vsaka šola ima svoj način postopanja v takšnih primerih.

Starši se lahko s težavo oglasijo pri tvojem razredniku ali ravnatelju, izrazijo svojo skrb in skupaj najdete način, da ti pomagajo.

Če se učitelj res slabo in neprimerno obnaša, je velika možnost, da so to opazili tudi že drugi učenci in njihovi starši.

V primeru, da gre res za neprimerno obnašanje učitelja je pomembno, da pri tem ne kriviš sebe.

Vsekakor je težavo treba rešiti. Ljudje, ki so za to pristojni v tvoji šoli bodo najbrž vedeli, kako je treba ukrepati v takem primeru.