Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq

zdravje

Sanje mi grenijo dan!

V sanjah so ti grozili, te lovili, vrgli v prepad... In potem si se končno zbudil/a?

ImageGlede sanj so mnogi znani učenjaki že v preteklosti postavljali svoje teorije. Najbolj znani teoretik na tem področju je bil avstrijski psiholog Freud. Po njegovem mnenju se v sanjah odražajo človekove potlačene misli, ker so za resnični svet prehude in nesprejemljive. Ko se teh, v podzavest potlačenih misli nabere preveč, začno trkati na naša sanjska vrata in vstopati v naš sanjski svet.

Skoraj vsakdo ima tu in tam nočne more. Je pa res, da lahko nekatere stvari oz. navade še dodatno pripomorejo k slabemu spanju. Najpogostejši vzroki za slab spanec ali hude sanje so lahko:

  • preveč spanja čez dan,
  • preobilno hranjenje pred spanjem,
  • uživanje nekaterih zdravil, alkohola, drog, poživil,
  • kajenje,
  • psihične obremenitve, skrbi in strahovi.

Da preženeš nočne more je pogosto dovolj že, da urediš svoje spalne navade. Kako to storiš?

Ukini popoldanski spanec!

Spravi se spat vedno ob isti uri. Izogni se popoldanskemu dremuckanju in spanec raje prihrani za večer. V posteljo se odpravi, ko si že močno zaspan/a.

Migaj!

Različne vrste telesnih aktivnosti so koristne za sproščanje napetosti, ki ti čez dan obremenijo telo in misli. Zato je dobro, da v popoldanskem času, po tem ko si opravil/a vse šolske obveznosti, še malo pomigaš, telovadiš, greš na kolo ali vsaj na kak sprehod.

Prijetna utrujenost in svež zrak bosta umirila napetosti v tebi in te zazibal/a v svet spokojnih sanj.

Pred spanjem...

Preden se odpraviš spat, spij kozarec toplega mleka ali pojej košček sira.

Poskrbi, da v prostoru kjer spiš, ni motečih dejavnikov, kot npr. svetloba od zunaj, prižgan monitor, televizija, radio,... V sobi kjer spiš naj bo sveže, vendar tudi ne bo prehladno.

Pred spanjem ne igraj računalniških igric in sploh ne počni stvari, pri katerih moraš močno obremenjevati možgane.

Včasih pomaga, da svoje skrbi preneseš v dnevnik, ga zapreš in si rečeš, da so te misli zdaj ujetnice na papirju in te vsaj do jutra ne morejo več nadlegovati.

Nič ne pomaga?

V redkih primerih so vzroki za nočne more lahko tudi zdravstveni oz. psihični.

So se ti v zadnjem času zgodile stvari, na katere težko ali sploh ne moreš vplivati in so zato še toliko bolj obremenjujoče? Pogosto čutiš tesnobo, strah in se bojiš zaspati?

Če te nočne more preganjajo že nekaj časa, je prav, da obiščeš psihologa s katerim bosta prišla do dna tvoji težavi.

Štirinajstletnica pove doma, da zamuja z menstruacijo. Stari pričnejo kričat, jo zmerjat, jokat, se dret, naj pove, kateri prasec ji je to naredil!

Deklica vzame telefon, pokliče številko in pol ure pozneje se na dvorišču ustavi rdeč Ferrari. Starejša gospa in ugleden sivolasi gospod, oba oblečena v Gučija, izstopita in se napotita v hišo.

Ugleden gospod, oče, mati in deklica sedejo v dnevno sobo in gospod pove, da ga je punca informirala o nastalem problemu. Pove še, da se ne more poročiti z njo zaradi njegove osebne družinske situacije, ampak, da bo finančno poskrbel za novorojenčka.

Če se bo rodila deklica, ji bo zapustil 3 trgovine, souporabo 2 apartmajev, vilo na plaži in 500.000,00 dolarev letnega prihodka.

Če se bo rodil deček, bo zapuščini dodal nekaj podjetij in še 500.000,00 dolarjev denarja.

Če bosta dvojčka, pa bo vsak dobil po 250.000,00 dolarjev denarja in tovarno.

Če pa bo slučajno splav, potem pa ...

Tu vskoči oče, ki je bil cel čas tiho, potreplja gospoda po ramenu in reče " Ji boš pač naredil še kakšnega!!!"