Nerodna leta vsakega dekleta

Puberteta je brez dvoma najbolj zmeden in neroden del življenja...

ImageNaj ti je zadeva všeč ali ne, ubežati ji ne moreš... In kaj te čaka? Vse se začne nekje pri 11-ih letih (punce v povprečju vodimo pred fanti, za kakšni 2-4 leta prednosti). In za vse so krivi hormoni.

Puberteta in rast

Prvi znak je hitra rast v višino in tudi širino. Medtem ko fantje začno nabirati mišično maso, punce dobivamo obline, kar je popolnoma normalno in ne klic po kakšni shujševalni kuri.

Pod pazduho in okrog spolovila začnejo rasti dlačice, v notranjosti telesa pa poteka razvoj spolnih organov, ki ga spremlja pojav mesečne krvavitve - menstruacije.

Menstruacija

Pri večini deklet se prvič pojavi okrog 13 leta, čisto nič pa ni narobe, če se pojavi tudi prej ali pozneje. Če se je tvoja mama pričela bolj zgodaj razvijati, obstaja verjetnost, da bo tudi pri tebi tako. Ni pravil za te stvari.

Strokovnjaki celo pravijo, da današnje punce dobivajo prvo menstruacijo bolj zgodaj kot včasih. Na začetku je običajno precej neredna, pozneje se ponavlja  na 28 do 32 dni.

PMS

Sestavni del menstrualnega cikla so tudi nihanja količine hormonov v telesu. Slednji so krivci, da nekaj dni pred menstruacijo dobiš težke in boleče dojke, mozoljčke, mnoge punce pa takrat tudi težje kontroliramo svoja čustva.

Smo bolj razdražljive, nekatere jokave in žalostne skoraj brez razloga. Zadeva ima celo ime: predmenstrualni sindrom ali PMS.

V teh dneh pride prav tolažilna in razumevajoča rama prijateljice, mame ali fanta. Pri utapljanju žalosti pomagajo tudi košček čokolade, kakšen lep film ali knjiga, predvsem pa izogibanje prepirom.

Spremembe v počutju

Puberteta je čas, ko iščeš samo sebe in svoj prostor pod soncem. Normalno je, da se kdaj ne strinjaš s starši, da se o mnogih stvareh sprašuješ, da ti postajajo všeč fantje, da tu in tam začutiš ščemenje v trebuhu...

Povsem normalno je tudi, če si edina v razredu, ki še ne potrebuje nedrčka. Ne skrbi. Kot vse ostale punce, boš tudi ti slej ko prej dobila vse kar potrebuješ in odgovore na mnoga vprašanja, ki si jih ta trenutek postavljaš.

Sem fantom všeč?

Puberteta je čas, ko fante začnejo vznemirjati dekleta, čeprav še niso čisto prepričani, kaj bi si naj z njimi začeli. Ker so ravno tako neizkušeni kot punce, informacije pobirajo, kjer jih pač lahko.

Posledica tega je, da si kakšne stvari narobe predstavljajo oz. zaradi splošnega prepričanja, ki se širi med kolegi, tudi sami zelo na glas gojijo ista prepričanja, ki pa v resnici sploh niso njihova.

Zato se ne frustiraj z mislijo, da vsi tipi padajo na ženske tipa Pamela Anderson. Najbolj pomembne so iskrice v tvojih očeh. Navsezadnje si želiš, da te fant gleda vanje, ko se s tabo pogovarja, ne pa v določene organe.

Tisti, ki se bo zaljubil vate, ker si prijetna, skrivnostna, navihana, itd., navdušen tudi nad tvojim telesom. Morda še preveč! ;)

Tudi fantom v teh letih sploh ni enostavno. Preberi izpoved enega izmed njih!

Si vedela, da nekaterim fantom v puberteti celo otečejo prsi? Ti gre na smeh? Pa je res. Se sprašuješ, kaj vse še lahko zraste ali nabrekne v času pubertete? Reši test in ugotovi ali si pripravljena na presenečenja!