Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq

zdravje

Kaditi ali ne kaditi?

Da kajenje ni več kul, je jasno že lep čas...

kajenjeKo so bili tvoji starši mladi kot si zdaj ti, je bilo cigarete mogoče kupiti skoraj kjerkoli, celo v bolnišnicah! Tudi reklame, ki so oglaševale kako seksi in moderno je kajenje, so bile povsod.

Danes se veliko več ve o škodljivosti cigaret na zdravje in zato so tudi pravila in zakoni veliko bolj strogi kot nekoč. A veš, da kajenje (celo v manjših količinah) slabša izgled kože, povzroča gube, slab zadah, madeže na zobeh in neprijeten telesni vonj? In to so samo posledice, ki jih pušča na zunanjosti.

V telesu kajenje znižuje ravni hormonov, zmanjšuje predihanost pljuč in zelo povečuje tveganje za razvoj neprijetnih in nevarnih bolezni, kot je rak različnih organov in tkiv, astmo, srčne bolezni...

V Sloveniji je kajenje v javnih prostorih dovoljeno le v tako imenovanih kadilnicah. Oglaševanje tobačnih izdelkov po televiziji, revijah in drugih medijih pa je itak že lep čas prepovedano.

In Slovenija sploh ni nobena izjema! V drugih evropskih državah so se predpisi na tem področju prav tako zaostrili in ljudje so to sprejeli. Tudi večina Slovencev (več kot 70%) prepoved kajenja v javnih prostorih podpira. Med njimi tudi veliko tistih, ki so zaposleni v lokalih in so prej vsaj osem ur dnevno hočeš nočeš morali vdihavati cigaretni dim. Si predstavljaš, kaj pomeni vsak dan osem ur neprostovoljno kaditi?

Kdo potem joka in stoka ob teh novo postavljenih omejitvah? Kadilci? Ne vsi. Le tisti, ki so prepričani, da gre za omejevanje njihovih pravic. Vendar te omejitve niso postavljene zato, ker bi kdo hotel nagajati kadilcem, temveč zato, ker je kajenje škodljivo. In če je že treba izbirati med zdravjem in kajenjem, a ni prav, da se izbere boljša varianta? Zdravje torej.

Popolnega sveta ni, kot tudi ni idealnih rešitev, ki bi ustrezale vsem. Na cesti veljajo omejitve hitrosti, katerih namen je zmanjševanje smrtnih žrtev. Omejitve povezane s kajenjem v javnih prostorih pa želijo ohranjati zdravje večjega dela ljudi. Je to res tako nezaslišano?

Mama pride domov in šokirana otrpne pred svojo hčerko, ki gola leži na kavču. V ozadju igra nežna glasba in vonj dišečih palčk se vije skozi prostor.
„Kaj pa delaš?“ vpraša mati.
„Čakam, da se Miha (njen fant) vrne iz šole.“ odgovori hči.
„Zakaj si pa naga?“ je mati še vedno v šoku.
„To je moje oblačilo ljubezni.“ ji potrpežljivo pojasni hči.
„Oblačilo ljubezni? Če pa nimaš nič na sebi.“ mati še vedno goni svojo.
„Miha obožuje to mojo obleko. Vzburja ga do nebes! Vsakič, ko me vidi takšno, postane romatičen in nato se divje ljubiva in sploh ne more nehati!“ vzneseno razlaga hči.
Mati pogoltne cmok, zamišljeno odide v spalico, se sleče, stušira, nadišavi svoje telo, prižge sveče in gola leže na posteljo. Ko mož pride pozno zvečer iz šihta domov in vidi svojo ženo tako provokativno ležati na kavču, zajedljivo vpraša: „Kaj ti pa je?“
„To je moje oblačilo ljubezni.“ ona poskuša nadaljevati s scenarijem.
„Lahko bi ga malo zlikala.“ odvrne mož. „Kaj je za večerjo?“