Hočem večje prsi!

Na trgu je veliko proizvodov, ki obljubljajo povečanje prsi. Pa delujejo?

povečanje prsiVsako dekle gre v svojem življenju skozi obdobje, ko zaradi tega ali onega razloga ni zadovoljno s svojimi telesnimi merami. Ti občutki so normalni del odraščanja in privajanja na spremembe, ki jih prinaša puberteta.

Premale prsi

Tebi se tvoje dojke morda zdijo premajhne, neki drugi punci pa je neugodno, ker ima velike in bi z veseljem zamenjala s tabo.

Prevelike prsi namreč pogosto povzročajo bolečine v hrbtenici in ramenih, prav tako so čisto odveč, če se ukvarjaš s športom. To, da vsakemu oči padejo v tvoj dekolte, pa je itak prav zoprno.

Če imaš občutek, da se tvoje prsi ne razvijajo tako kot bi rada, ne glede na to, ali hočeš manjše ali večje, stopi do svojega osebnega zdravnika, ginekologinje, ali pa se pogovori z zdravnico na sistematskem pregledu. Najbrž boš dobila zagotovilo, da z njimi ni prav nič narobe in da se razvijaš normalno.

Prsi rastejo in se oblikujejo tudi po puberteti

Sploh pa prsi dobivajo svojo obliko še veliko dlje kot do 18. leta, vse do poroda in še naprej. Njihova velikost je praviloma povezana z dednostjo, pri mnogih ženskah pa tudi s telesno težo.

Glede na to, da so dojke sestavljene iz mišic in precejšnjih količin maščobnega tkiva, hujšanje običajno povzroči tudi zmanjšanje prsi.

 

Mamaplastika (prsni vsadki)

V resnici je edini trajen način za povečanje prsi plastična kirurgija oz. poseg, ki se imenuje mamaplastika. Gre za poseg pri katerem se z vstavitvijo vsadkov (implatantov) nad ali pod prsno mišico poveča velikost prsi. Vendar pa večina kirurgov mamaplastike ne želi opravljati pri dekletih mlajših od 18 let, oz. dokler razvoj prsi ni končan.

Tudi sicer je povečanje prsi z prsnimi vsadki povezano z določenim tveganjem. Zato je pomembno, da je kirurg pred posegom dobro seznanjen z vsemi morebitnimi boleznimi dojk, ki jih je dekle oz. ženska prebolela in tudi z morebitnimi rakastimi obolenji pri njenih sorodnicah.

Kljub temu, da operacija ni zahtevna in običajno lahko greš že isti ali naslednji dan domov, pa to vseeno ni isto, kot se odločiti za barvanje las.

Biti moraš zdrava in vedeti točno kaj hočeš. Bolje je pet let premišljevati o tem, kot pa zaradi enega navdiha skočiti pod nož in potem obžalovati.