Počuti se sveže!

Čeprav paziš na higieno, si včasih v zadregi zaradi telesnih vonjev?

nega in higiena telesa

Prva stvar, ki odžene neprijeten vonj po potu je seveda vsakodnevno umivanje ter sveža oblačila. Za dele telesa, kot so pazduha in stopala je potrebno uporabiti milo.

Tudi za nego spolovila lahko občasno uporabiš milo, vendar naj bo to posebno milo za intimne dele. Razlika med navadnim milom in intimnim milom je v kislosti. Intimno milo ima bolj kisel pH, tako kot tudi sluznica teh predelov.

Vseeno pa z miljenjem celotnega telesa in spolovila ni pametno pretiravati, saj prevelika uporaba mil poškoduje naravni zaščitni plašč kože in le-ta je potem bolj izsušena, občutjiva in dovzetna za razne težave.

Punce morajo še posebno paziti na pravilno umivanje intimnih predelov, ki vedno vedno umivajo od spredaj navzad, saj se s tem prepreči prenos mikrobov iz zadnjika v nožnico in s tem infekcija sečil.

Antiperspiranti in deodoranti

V naslednjem koraku lahko uporabiš antiperspirant ali deodorant v spreju ali roll-on-u. Antiperspirant preprečuje samo znojenje, deodorant pa prekrije neprijeten vonj, ki bi nastal zaradi znojenja. Stekleničko enega ali drugega lahko imaš za boljši občutek vedno pri sebi.

Uporabi puder!

Če se veliko potiš, lahko po umivanju telesa tudi uporabiš talkum puder, kateri vpije znoj, še preden se v njem lahko razvijejo bakterije. Sam znoj je sicer brez vonja. Neprijeten duh, ki ga poznamo kot vonj po znoju, namreč povzročajo bakterije, ki se v znoju namnožijo.

Sveža oblačila

Vsak dan obleci sveže spodnje perilo in nogavice. Tudi ostala oblačila pogosto menjaj. Če nisi prepričan/a ali je majčka od včeraj še primerna, da jo oblečeš, jo povonjaj pod pazduhami, hlače pa v razkoraku. 

Odeni se v oblačila iz naravnih materialov!

Obleci se vremenu primerno, pa vendarle v ohlapna oblačila, ki so po možnosti iz naravnih materialov kot je bombaž ali svila. Še posebej to upoštevaj pri spodnjem perilu in oblačilih, ki prihajajo v stik s kožo. Oblačila iz umetnih materialov, kot je nylon ali poliester, še dodatno vzpodbudijo delovanje znojnih žlez, tako povzročajo prekomerno potenje in hiter razvoj neprijetnega vonja.

Pogosto menjaj vložke oz. tampone!

V času menstruacije se umivaj še bolj pogosto, pazi na redno menjavo vložkov oz. tamponov, saj mentrualna kri, ki se razkraja na zraku, prav tako proizvaja specifičen vonj.

Uporabi osvežilne robčke!

Tudi nervoza ali stres lahko pripomorejo k pretiranemu potenju in neprijetnemu vonju, vendar to težko preprečiš. Če se ti kaj takega pogosto dogaja, lahko poskusiš z uporabo osvežilnih robčkov. Ob posebnih priložnostih, ko je stres neizogiben, pa v torbo daj kakšno dodatno svežo majčko, da se po potrebi preoblečeš.

Izogibaj se določeni hrani!

Pijače in hrana, ki jih vnašaš v svoje telo, lahko imajo pomemben vpliv na tvoj telesni vonj. Če imaš težave s prekomernim znojenjem in neprijetnim vonjem se izogibaj uživanju kave, gaziranih pijač, močno začinjeni hrani, čebuli, česnu, curryju in sploh hrani, ki ima že sama po sebi močan vonj.

Tudi dišave so lahko neprijetne!

Ne glede na vse napisano, tudi z dišavami ne smeš pretiravati. Ni potrebno zaudarjati kot drogerija na dveh nogah, da bi se počutil/a sveže. Dokler razumno skrbiš za svojo higieno, se oblačiš v sveža oblačila in malce popaziš na prehrano, bo tvoj vonj čisto sprejemljiv za okolico.