Faca mi bo eksplodirala!

Pojavljajo se ti mozolji in celo boleče akne, čeprav paziš kaj ješ?

ImageRdeči, gnojni, boleči. Pokvarili so ti že lepo število vikendov in obetavnih zmenkov. Puberteta je čas, ko je to precej normalno. Skoraj 8 od 10-ih mladostnikov ima težave s kožo. Kar pa tebi seveda prav nič ne olajša situacije. Zakaj sploh nastanejo? Kako se jih znebiš?

Mozolji in puberteta

Saj veš, da v tem času tvoji hormoni tako rekoč razturajo. To vzpodbudi žleze v koži (lojnice), da pospešeno izločajo kožno maščobo in proizvajajo več celic, te pa potem mašijo pore. V vso to zmedo se pogosto vključijo še bakterije, ki se namnožijo v zamašeni pori in povzročijo rdeče vnetje. Rezultat: boleče akne.

Glede hormonov pa: vsak človek ima ženske in moške hormone, ki pa so praviloma v ravnovesju. Vendar v času spolnega dozorevanja žleze, ki izločajo moške in ženske hormone, rahlo včasih pa tudi totalno „ponorijo“ in začnejo izločati večje količine moški hormonov. Rezultat: akne.

Mozolji in dednost

Nagnjenost k nečisti koži pa je tudi malce dedna. Če so tvoji starši imeli v puberteti težave s kožo, potem ni nič nenavadnega, da je tudi pri tebi tako. Po puberteti akne pri večini izginejo.

Mozolje povzročajo tudi moški hormoni

Za akne so torej krivi moški hormoni. Zato tudi imajo fantje pogostejše te težave, kot punce. Ženski hormoni akne namreč zavirajo. 

Mozolji in menstruacija

7 od 10 žensk dobi akne pred menstruacijo, med njimi tudi mnoge tiste, ki ves preostali čas nimajo težav s kožo. Ta izbruh je pogojen z normalnimi mesečnimi nihanji hormonov. Po menstruaciji se koža očisti. Na hormonsko ravnovesje tako vpliva tudi jemanje kontracepcijskih tablet, saj le-te že same po sebi vsebujejo hormone.

Mozolji in čokolada

Včasih je veljalo, da mozolji nastanejo zaradi nepravilne prehrane oz. zaradi nekaterih živil (čokolade, hrane z veliko maščobami, močno začinjene hrane, gaziranih pijač...), kar pa danes ni več zveličavna resnica.

Res je, da nekateri opažajo, kako so izbruhi aken močnejši in trdovratnejši ob takšni hrani. Vendar to so izjeme. Seveda pa je tudi res, da kar vnašaš v svoje telo, se odraža tudi na tvoji koži.

Tudi stres je kriv za mozolje

Danes pa strokovnjaki ugotavljajo, da so mozolji lahko tudi posledica stresa in izločanja adrenalina. Bi kar lahko držalo. Ko se pripravljaš na test, od živčnosti dobiš tudi kakšen mozoljček. Stres menda prav tako vzpodbuja lojnice k povečanemu izločanju maščob.

Poleg tega se, ko si pod stresom, običajno še bolj dotikaš obraza kajne? Ker roke ter nohti nikoli niso popolnoma čisti, se umazanija z njimi prenaša na kožo in ša dodatno okuži razdražene lojnice.

Mozolji - kako si lahko pomagaš?

Kako lahko omiliš težave s kožo? Prvo pravilo pri zdravljenju nečiste kože je, da se čim manj dotikaš obraza. Upri se stiskanju mozoljev. Pri tem namreč bakterije prodrejo v globlje plasti kože, ta se še bolj vname in v spomin ti lahko celo ostane lepa brazgotina.

Za čiščenje, nego in lepotičenje obraza uporabljaj kozmetiko, ki ne vsebuje maščob. Obraz je najbolje umivati z nežnim milom in toplo vodo.

Pri čiščenju telesa (notranjem in zunanjem) je vedno najbolj učinkovita voda. Zato je je priporočljivo tudi veliko piti, ca 2l na dan.

Kozmetika za odpravo mozoljev

V trgovini in lekarni tudi lahko kupiš vse mogoče kozmetične preparate, ki naj bi pomagali odpraviti težave z aknami. Če uporabljaš te proizvode, se vedno strogo drži navodil uporabe, oz. raje uporabljaj celo manj teh pripravkov kot preveč. Učinek večine je namreč takšen, da precej stanjšajo in izsušijo kožo.

Pri hujših težavah s kožo obišči svojega zdravnika. Verjetno te bo napotil k specialistu, dermatologu. Ta bo še najbolje ugotovil vzrok tvojim težavam in ti jih pomagal vsaj omiliti, če že ne odpraviti.

Te zanima še več o tej temi? Reši test!