Lepe oči vs. lep avto

Kaj je bolje: imeti fanta z lepimi očmi ali fanta z lepim avtom?

lep avto z lepo puncoBeseda materializem je že zelo stara in morda je prav, da najprej izveš, od kod izvira in kaj pomeni brez slabšalnega prizvoka. Zakaj smo z neko osebo skupaj v ljubezenskem ali tudi samo prijateljskem odnosu? Gotovo zato, ker imamo od te zveze neke koristi. Nekateri bolj materialne, drugi bolj čustvene, tretji spet telesne. Enim puncam je najbolj pomembno, da ima tip avto, drugim da lepo diši, tretjim recimo, da se zna pogovarjati.

Morda ne zveni preveč romantično, a je res, da vsi v odnosih iščemo neke koristi zase.

Npr. osebe, ki so srečne kadar dajejo, si pogosto izberejo nekoga, ki rad jemlje. Tako lahko zadovoljijo svojo notranjo potrebo po tem, da bi jih svet imel za dobre, velikodušne, radodarne. Torej imata oba nekaj od tega. Tisti, ki jemlje je srečen in tisti, ki daje prav tako.

To je seveda zelo poenostavljen prikaz nekega odnosa. Vseeno pa se ob tem zamisliš, da vsak izmed nas ima svojo „računico“, ko nekoga izbere. Popolnoma nesebična ljubezen obstaja samo v pravljicah in holivudskih filmih. V naši družbi se glasno poudarja, da je materializem nekaj obsojanja vrednega. Vendar pa naš način življenja govori popolnoma nasprotno.

Materialne stvari niso nujno slabe, saj nam lahko dajejo določeno svobodo, občutek varnosti in še celo vrsto drugih koristi, zato se jim težko odpovemo.

Nekaterim materialno pomeni vse. Svoje čustvene potrebe (potrebo po iskreni ljubezni, zaupnem odnosu, privlačnem partnerju) lahko čisto podredijo koristim, ki jim jih prinašajo materialne stvari (potovanja, dober avto, lepo stanovanje, status v družbi). Spet drugi nikoli ne bi zmogli biti z nekom, ki jim ni simpatičen, pa naj ima še toliko denarja in materialnih stvari za ponuditi.

Ko odraščamo nas večina ugotavlja, da je najboljše neko ravnovesje. Težko je biti z nekom v ljubezenskem odnosu pa biti hkrati lačen, živeti v plesnivi luknji brez telefona in povsod hodit peš. Vsi potrebujemo določeno mero materialnega. Je pa res, da nekaterim zadošča samo in predvsem, da imajo dosti keša. Takšne ljudi lahko preziraš, ignoriraš, jim zavidaš, vendar s tem nikomur ne koristiš. Če se le da, se s tem osebno ne obremenjuj. Tako pač je. Različni smo.

So pa takšni ljudje zanimivi kot snov za proučevanje. Poskušaj se vprašati in videti kakšne so stvari in življenje za vsem tistim bliščem. Imej oči odprte in svet ti bo gotovo ponudil še kakšen odgovor na to temo.