Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage

Kako prvič uporabim tampon?

Te uporaba tamponov spravlja v zadrego? Potrebuješ prave informacije? Vodnik v nadaljevanju ti ponuja odgovore...

kako prvič vstavim tampon

Ker prva uporaba tampona marsikatero punco navdaja s strahom, smo se v uredništvu odločili, da s tem z zvezi pojasnimo nekaj stvari in se potrudimo, da bo tvoja prva izkušnja s tamponi pozitivna... Obstaja  nekaj mitov in resnic iz tega področja, zato je prav, da jih najprej razjasnimo... 

Miti in resnice o tamponih

 • Je res, da so tamponi manj „zdravi“ kot vložki?
 • Lahko zaradi tamponov zboliš in umreš?
 • Se lahko tampon izgubi v tebi?
 • Lahko zaradi tamponov izgubiš nedolžnost? 
 • S tamponi se ne smeš kopati?
 • Tampon ti lahko pade ven?
Kaj je res in kaj ne, preveri v kvizu na tej povezavi!

Kaj so tamponi in zakaj se uporabljajo?

Tamponi so, podobno kot vložki, namenjeni vpijanju menstrualne tekočine. Vložki so na primer narejeni tako, da se pritrdijo na hlačke in vpijajo tekočino zunaj nožnice. Tamponi pa se vstavijo v nožnico in menstrualno tekočino vpijajo v notranjosti.

Tamponi različnih proizvajalcev se lahko nekoliko razlikujejo po obliki in obstajajo tudi različne velikosti tamponov, pa vendar je osnovna oblika vseh tamponov podobna.

Narejeni so iz mehkih bombažnih vlaken, ki so stisnjena v cilindrično obliko z zaobljeno konico, da jih je lažje uvesti v nožnico. Na drugem koncu tampona je vrvica, s pomočjo katere se po uporabi tampon lahko izvleče in zavrže. Tampone lahko kupiš lahko praktično v vsaki trgovini, pa tudi v lekarni. 

Kako vstavim tampon?

Mogoče boš pri prvem poskusu malce nespretna, a naj te to ne skrbi. Prosi mamo ali prijateljico, ki morda že ima izkušnje, da ti da par praktičnih napotkov, kako je njej uspelo.

Najprej moraš osvojiti teorijo, ki jo lahko prebereš kar iz navodil v škatlici s tamponi. Preden se zadeve lotiš v praksi, pa je pomembno, da dobiš nekaj praktičnih napotkov za lažje vstavljanje. 

 • Prvič poskusi z najmanjšimi tamponi in izberi dan, ko bo menstruacija najmočnejša.
 • Pomembno je, da si sproščena, kar velja tudi za „tam spodaj“. Bolj, kot boš sproščena, lažje bo vstavljanje tampona.
 • Z vstavljanjem lahko pričneš sede ali stoje, kakor ti je lažje. Če stojiš, poskusi pri tem eno nogo postaviti na dvignjeno površino, kot je rob kadi, wc školjka ipd.
 • Odstrani celofanski ovoj in tampon primi s palcem, kazalcem in sredincem na tistem koncu, kjer je nitka. Z drugo roko nitko potegni stran, da preveriš, če je dobro usidrana v tamponu.
 • Kazalec postavi na vdolbino tampona, kjer visi nitka. Z drugo roko razmakni male in velike sramne ustne, s prsti preveri kje je vhod v nožnico, nato pa konico tampona nastavi na tisto mesto. Del tampona z nitko mora vedno gledati stran od telesa.
 • Tampon s pomočjo kazalca nežno potisni v nožnico navzgor in navzad, kakor daleč sežeš s prstom. Nitka mora gledati iz nožnične odprtine.
Nekatere znamke tamponov imajo v škatlici priložen tudi tako imenovan aplikator oz. cevko za vstavljanje. Postopek z aplikatorjem je podoben, le da v tem primeru tampon potisneš v nožnico s pomočjo posebne cevke z batom. Po potisku tampona v nožnico s pomočjo aplikatorja, moraš močno stisniti nožnične mišice, da tampon obdržiš v sebi in šele nato izvlečeš cevko aplikatorja iz nožnice. Tudi v tem primeru obvezno preveri, ali je nitka zunaj.

Ko tampon želiš odstraniti, ga s pomočjo nitke nežno povleci iz nožnice, zavij v papir in zavrzi.

Če boš upoštevala teh nekaj preprostih navodil skupaj s tistimi, ki so priložena v paketu, tvoja prva izkušnja s tamponi verjetno ne bo preveč težavna. Pri tem velja pravilo: če je tampon vstavljen pravilno, ga ne bi smela čutiti.

V primeru, da čutiš nelagodje ob vstavljenem tamponu, le-ta morda ni vstavljen dovolj globoko. Če se ti to zgodi, tampon odstrani, ga zavrzi in poskusi z novim tamponom. Nič groznega ni, če ti ne uspe v prvem poskusu. To je lekcija, ki jo prakticirajo vse punce v tvojih letih. Sprosti se in poskusi še enkrat. 

Tampon ne gre noter!

Če ti po večih poskusih še vedno ne uspe vstaviti niti najmanjšega tampona, je morda bolje, da stopiš do ginekologa.

Pri približno 2% punc se namreč zgodi, da je deviška kožica premočno zraščena in se noče raztegniti. Ali morda gre tudi v tvojem primeru za kaj takega, poskusi preveriti s pomočjo ogledalca in sama prouči svojo odprtinico. To ni nič sramotnega. Prav je, da dobro poznaš svoje telo.

Včasih za lažje uvajanje tampona pomaga tudi kapljica lubrikanta (dobiš ga v lekarni in bolje založenih trgovinah), ki ga naneseš na konico tampona, da le-ta lažje zdrsne v nožnico. 

So tamponi nevarni?

Uporaba tamponov ni škodljiva zdravju, če jih uporabljaš pravilno in pri vstavljanju paziš na higieno. Je pa res, da obstaja redka bolezen, ki je pogosto povezana z napačno uporabo tamponov. Imenuje se sindrom toksičnega šoka. Če nameravaš oziroma že uporabljaš tampone, je prav da se seznaniš tudi o nevarnostnih te bolezni.

Kako preprečiš nastanek sindroma toksičnega šoka in na kaj moraš paziti, si nujno preberi tukaj!

vic dneva :)

NJEN dnevnik:
V soboto zvečer se mi je zazdel nekam čuden. Dobila sva se v bifeju in popila pijačo. Pomislila sem, da sem jaz kriva za njegovo razpoloženje, ker sem bila celo popoldne v shopingu s prijateljico in malo zamudila na zmenek, ampak on ni nič rekel. Pogovor se je zatikal, pa sem mu predlagala, da greva na kako bolj mirno mesto, da bi se v miru pogovorila. Šla sva v restavracijo, ampak on se je še naprej čudno obnašal. Z mislimi je bil nekje odsoten. Vprašala sem ga, kaj mu je, pa mi je samo odgovoril, da to nima veze z mano. Odgovor mi ni zvenel ravno prepričljivo. Ko sva se z avtom vračala domov, sem mu rekla, da ga imam rada, ampak on ni nič odgovoril, samo roko je položil na moje rame. Nisem si znala razložiti njegovega obnašanja, saj mi ni rekel, da me ima rad. Čisto nič ni rekel. Postajala sem vedno bolj zaskrbljena. Ko sva prišla domov, sem pomislila, da me mogoče hoče zapustiti. Poskušala sem navezati pogovor, a on je samo prižgal TV in odsotno gledal program, kot da mi hoče povedati, da je med nama konec. Na koncu sem odnehala in rekla, da grem spat. Nekaj minut kasneje je prišel tudi on. Na moje presenečenje se je odzval na moje božanje in se ljubil z mano. Ampak še vedno je bil nekoliko raztresen. Hotela sem ga soočiti s situacijo in se pogovoriti, ampak on je samo zaspal. Začela sem jokati in jokala sem, dokler nisem zaspala. Ne vem več, kaj storiti. Prepričana sem, da ima drugo! Moje življenje je popolna katastrofa!

NJEGOV dnevnik:
Maribor je danes izgubil. Sranje. Ampak seks je bil pa dober.
e-pošta | info | pravna obvestila | oglaševanje