Kako obdržim idealno težo?

Naj zveni še tako mamljivo, diete niso pravi odgovor na to vprašanje...

kako shujšamVečina diet od tebe zahteva začasno odrekanje določeni hrani in je potemtakem le začasno učinkovitih... Ko se jih nehaš držati, pridobiš nazaj vso izgubljeno težo in pogosto še kakšen kilogram zraven. Kakšen je torej recept, da dosežeš in obdržiš idealno težo?

Postavi si nove normale!

Odgovor je na prvi pogled enostaven. Primer: če je do zdaj bilo zate normalno, da si se odžejal/a s sadnim sokom ali gaziranimi pijačami, potem si odslej postavi za običaj, da žejo vedno potešiš z navadno vodo ali nesladkanim čajem.

Uspešno izgubljanje in vzdrževanje idealne teže je namreč pogojeno s trajno spremembo življenjskih navad.

V nadaljevanju sledi 5 korakov, ki ti pomagajo izgubiti odvečno telesno težo in situacijo tudi obdržati, brez pretiranega kompliciranja...

Telovadi!

Z rednim miganjem kuriš kalorije in gradiš mišice. Oboje pride prav tako pri izgubljanju odvečne teže, kot tudi pri vzdrževanju želene. Namreč več kot imaš mišic, več kalorij pokuri tvoje telo.

Sicer tvoj lepotni ideal najbrž ni izgledati kot gora trdih mišic, vseeno pa zmerno mišičasto telo izgleda in tudi funkcionira bolje kot mlahavo.

Da se učvrstiš, bo dovolj že, če vsak dan greš na hiter sprehod s psom, v šolo se voziš s kolesom, namesto dvigala se vzpenjaš po stopnicah in podobno. Karkoli, kar bo povečalo tvojo fizično aktivnost in utrdilo tvoje telo, bo dobro zate.

Zmanjšaj čas pred ekranom!

Priznaj si, da je verjetno največji razlog zakaj se ne rekreiraš dovolj je, ker si večino prostega časa prilepljen/a na ekran.

Pa naj bo televizijski ali računalniški, pred njim čas mineva z dvojno hitrostjo. Če pa je tako enostaven za uporabo kajne? Vse kar moraš storiti je, da sedeš na kavč ali stol in pritiskaš na gumbe oz. tipke in že imaš vso dogajanje pred seboj.

Vseeno si poskušaj postaviti omejitev za to početje. Dve uri sončenja pred ekranom na dan bi moralo zadoščati. Preostali čas se raje sonči zunaj na zraku in v družbi ljudi, ki jih lahko vidiš in se jih dotakneš.

Z dirkanjem po trgovinah v družbi prijateljev boš pridobil/a več mišic in izgubil/a občutno več kalorij, kot s klepetanjem na netu.

hujšanje

Pazi na porcije!

Žal je tako, da je pri prehranjevanju v menzah, fastfoodih in podobnih lokalih s hitro hrano, veliko večji poudarek na velikosti porcij, kot pa na kvaliteti hrane.

Veliko gostincev se trudi pridobiti stranke tako, da ti poleg osnovne ponudbe za isto ceno ponudijo še nekaj zraven, kar pa ni nujno tudi v tvojo korist. Seveda se razveseliš tistega sladoleda, ki si ga dobil/a gratis, čeprav ga potem komaj poješ in dve uri ne moreš počet nič drugega, kot da greš spat.

Tukaj velja preprosta formula, ki se je držijo tudi mnoge holywoodske zvezde: nikoli se do sitega ne najej! Seveda to ne pomeni, da bodi lačen/a, vendarle pa raje pojej manjše porcije in večkrat na dan, ali pa si večje razdelite s prijatelji. Namesto sladkih pijač pij vodo!

Sadje in zelenjava 5 x / dan!

Vsi vemo, kako sadje in zelenjava vsebujejo vitamine in minerale, ki jih telo potrebuje, da lahko zdravo funkcionira. Poleg tega pa vsebujejo še vlaknine, ki napolnijo in zaposlijo tvoje prebavne organe, da imaš občutek sitosti.

Po uživanju sadja in zelenjave, še posebej tistega z veliko vlaknin, se boš kljub polnemu želodcu, veliko lažje izognil/a temu, da bi se ti okrog trebuha nabirali žlauhki. Lahko torej poješ zelo veliko sadja in zelenjave, pa se praktično ne boš zredil/a.

Pa še ena prednost je: ob hrustanju korenčka boš imel/a toliko dela, da bo tvoja potreba po čipsu, čokoladi in drugih kalorijskih bombah kar izpuhtela.

Ne preskoči zajtrka!

Zajtrk prebudi tvoje zaspano telo in metabolizem spravi v tek. Daje ti energijo za delovni dan, ki je pred teboj.

Ljudje, ki ne zajtrkujejo, se čez dan počutijo veliko bolj lačni in zaradi tega pri kosilu in v naslednjih obrokih pojedo več, kot bi pojedli, če bi zajtrkovali. Pri tem v telo vnesejo tudi več kalorij. K

er se velik vnos kalorij naenkrat ne more v celoti porabiti, se te odvečne kalorije v telesu skladiščijo kot maščoba.

Pogosto velja, da imajo ljudje, ki ne zajtrkujejo, večji indeks telesne mase, kot tisti, ki zajtrkujejo.