Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq arrow teens arrow tvoja stvar arrow Lahko prestavim menstruacijo?

tvoja stvar

Lahko prestavim menstruacijo?

Včasih se zgodi, da se "tisti dnevi v mesecu" naslikajo ravno takrat, ko bi si jih najmanj želela...

menstruacija Večinoma smo punce vajene potrpeti in pretrpeti tistih nekaj rdečih v mesecu, pa tudi, če niso ravno zabavni ob vseh krčih, slabostih in „poplavah“, ki jih spremljajo. Slej ko prej vsaka najde svoj recept, kako s čim manj muke preživi to obdobje. Je pa tudi res, da ti dnevi najraje nastopijo ravno, ko se odpravljaš na morje, pišeš test za maturo ali imaš kake druge neodložljive načrte, ki zahtevajo, da si v čim boljši formi. Kaj storiti takrat? Je menstruacijo mogoče prestaviti?

Tabletke za prestavitev menstruacije

Ženske so že od nekdaj poskušale imeti kontrolo nad temi rečmi. Tako naj bi nekatera zelišča, čaji, uživanje žganih pijač, fizični napori ipd. imeli vpliv na to ali se menstruacija pojavi prej ali pozneje.

Danes je to mogoče veliko bolj zanesljivo storiti s pomočjo kemije - tabletk za prestavitev menstruacije oz. s pomočjo kontracepcijskih tabletk, ki jih morda že jemlješ. Ne glede na to, kako enostavno je vzeti tabletko in prestaviti menstruacijo, pa vseeno ni priporočljivo tega delati preveč pogosto.

Prestavitev menstruacije s pomočjo kontracepcijske tabletke

Če jemlješ kontracepcijske tabletke in bi začetek perila rada prestavila le za nekaj dni, potem po končanem zavojčku tabletk začni že naslednji dan jemati naslednji zavojček.

Tabletke drugega zavojčka jemlji le toliko dni, za koliko dni želiš prestaviti začetek krvavitve, vendar nikakor ne več kot 14 dni! 2 do 3 dni po prenehanju jemanja bo kot običajno nastopila menstruacija.

Pospešitev menstruacije

Menstruacijo pa je mogoče tudi pospešiti in tako uskladiti s tvojimi aktivnostmi. V tem primeru moraš tabletke jemati vsaj 14 dni in prenehati z jemanjem kakšen teden pred dnem, ko bi želela, da nastopi krvavitev. Vseeno je bolj priporočljivo menstruacijo prestaviti na pozneje, kot pa pospeševati.

Prestavitev menstruacije s pomočjo hormonskih tablet

Če ne jemlješ kontracepcijskih tabletk in morda še niti nisi bila pri ginekologu, potem lahko menstruacijo prestaviš s pomočjo podobnih tabletk kot so kontracepcijske.

Le – te prav tako vsebujejo hormone, ki ti prestavijo menstrualni ciklus, vendar pa jih ne moreš uporabiti za preprečevanje zanositve. Ponje lahko stopiš tudi k osebnemu zdravniku, ki bo sam presodil, katere tabletke ti bi predpisal in ti bo tudi razložil, kako jih jemati.

Če potrebuješ tovrstno rešitev že kmalu...potem se odpravi k zdravniku vsaj dva tedna prej, saj moraš začeti z jemanjem tabletk nekaj dni pred pričakovano menstruacijo (odvisno od tabletk).

Tabletke jemlješ toliko dni, za koliko dni želiš perilo prestaviti. Menstruacija se bo pojavila nekaj dni po prenehanju jemanja tabletk. Tak način ne ščiti pred zanositvijo, ampak ti le omogoči, da menstruacijo prestaviš.

Prestavitev mesečnega ciklusa pa zagotovo povzroči določeno zmedo v telesu in hormonskem ravnovesju, zato vse te stvari počni le izjemoma.

Te daje PMS? Nisi edina reva s takimi problemi! Nekaj nasvetov, kako preživeti dneve, ko si majčkeno bolj slabe volje, najdeš tukaj... 

 

Tri ženske so skupaj delale v isti pisarni in so imele žensko za šefico.

Vsak dan je šefica odšla iz službe že precej pred iztekom delovnega časa. Punce so sklenile, da bodo tudi one začele odhajati prej. Konec koncev, šefica ni nikoli poklicala nazaj v službo in le kako naj bi vedela, da jih ni tam?

Črnolaska je odšla prva. Napotila se je naravnost domov in se lotila vrtnarjenja. Presadila je nekaj zelenjave in obrezala vrtnice, potem pa je prišla njena hčerka iz šole in ji je pomagala napraviti domačo nalogo.

Rdečelaska je bila srečna, da je lahko odšla prej, kajti fant jo je povabil na večerjo in je imela tako dovolj časa, da se je lepo uredila in pripravila zanj.

Blondinka je bila zelo vesela, da bo lahko prišla domov prej in presenetila brezposelnega moža. Ampak ko je prišla domov, ga ni bilo nikjer. Potem je iz spalnice zaslišala čudne glasove. Potiho se je prikradla do vrat spalnice in potihoma odškrknila vrata. Imela je kaj videti... Njen mož je bil v postelji z njeno šefico. Ona je jahala na njem in iz grla so ji prihajali nerazločni zvoki. Prav potihoma je zaprla vrata in se kradoma izmuznila iz hiše.

Naslednji dan, ob opoldanski kavi, sta črnolaska in rdečelaska objavili, da bosta spet odšli prej iz službe. Vprašali sta blondinko, če bo prej odšla tudi ona. "Ni govora," je rekla blondinka: "včeraj bi me šefica skoraj dobila!"