Starša se ločujeta?

Na žalost se veliko zakonov konča z ločitvijo. Toda četudi se zgodi mnogim, tebi to zadeve ne olajša...

ImagePorodilo se bo veliko občutkov in nekako jih moraš razčistiti... Ne bodi pristranski/a. Po vsej verjetnosti sta tvoja starša dobra človeka, ki se pač ne razumeta več. Bolje je, da se ne ubadaš s tem, kdo ima prav in kdo ne. Pomembno je, da ohranjaš dober odnos z obema.

Ne krivi sebe!

Po ločitvi lahko začneš misliti, da če bi bila boljša hčerka / sin, se to ne bi zgodilo. Preženi takšne misli. Tvoja starša se ločujeta, ker sta nesrečna drug z drugim, ne s tabo.

Ničesar nisi rekel/a ali naredil/a, kar bi okrepilo njune težave. Zapuščata drug drugega, ne tebe.

Ne stoj na sredi!

Če en starš zmerja drugega preko tebe, se umakni. Svoje občutke o drugem naj delita s kom drugim, npr. terapevtom, prijatelji.

Samo spomni ju, da imaš rad/a oba in da tudi potrebuješ oba. Kar pomeni, da ne boš nikogaršnji posrednik.

Ne boj se vprašati!

Kaj bo ločitev pomenila zate in družino? Če je oče tisti, ki se bo odselil, se pozanimaj, kako in kdaj bosta preživela skupni čas.

Govori o tem!

Porodilo se bo veliko občutkov kot so žalost, zmedenost, jeza, razočaranje in to je normalno. Ne zatiraj jih.

Mogoče sedaj ne želiš govoriti s starši, kako njuna ločitev vpliva nate, ampak se pogovori s kom drugim. Z najboljšim prijateljem, učiteljem, s svetovalcem.

Zapomni si, v tem nisi sam/a. Veliko ljudi je, ki jih skrbi zate in razumejo, da potrebuješ pomoč.

Poveži se z ostalimi družinskimi člani!

Četudi se starša razhajata, imaš še zmeraj družino. Če želiš, lahko okrepiš svoje odnose s sorojenci, tetami, strici, bratranci.

Ne znašaj se nad sabo!

Nobenega razloga ni za tako početje. Ne uporabljaj drog, alkohola ali hrane za utišanje svojih občutkov. To ne bo pomagalo. S svojim občutji se boš moral/a soočiti prej ali slej. Najbolje kar takoj.

Ne obupaj nad odnosi (partnerstvom)!

Včasih najstniki ločenih staršev razvijejo negativne občutke do odnosov.

Samo zato, ker se ni ohranil zakon tvojih staršev (in mogoče je trajal precej časa), to ne pomeni, da ti ne moreš imeti izpolnjujočega odnosa sedaj in uspešnega zakona v prihodnosti.

V vsaki nesreči se skriva nekaj dobrega!

Verjemi ali ne, ločitev je lahko nekaj dobrega zate in za tvojo družino.

Če sta se oče in mati pogosto prepirala, je bilo to zate zagotovo zelo obremenjujoče. Kdo si želi živeti z ljudmi, ki so vedno v konfliktu?

Po ločitvi bo tvoje domače okolje postalo najbrž bolj urejeno, razumno.

S staršema, ki se ne vrtita več okoli njunih problemov, lahko vzpostaviš poglobljen individualni odnos. Imej upanje. Zmogel/a boš preiti to težko obdobje.