Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq arrow teens arrow tvoja stvar arrow Alkohol ni droga?

tvoja stvar

Alkohol ni droga?

O alkoholu se pogosto ne razmišlja kot o drogi. Zakaj?

ImageObičajno zaradi njegove dostopnosti po vsem svetu, pogosto pa tudi zaradi preproste hinavščine... Alkohol pa vsekakor je droga in zaradi svoje razširjenosti eden izmed največjih problemov sodobne družbe.

Aktivna substanca alkoholnih pijač je etanol. Alkoholne pijače proizvajajo s fermentiranjem ali destilacijo različnih vrst sadja, zelenjave in žit.

Alkohol se iz zaužitih pijač v malem črevesu in želodcu bliskovito absorbira v kri. Stopnja alkohola v krvi je odvisna od zaužite količine, časa, telesne zgradbe, teže, metabolizma in količin ter vrste hrane v želodcu.

Posledice zaužitja alkohola so spet odvisne od različnih dejavnikov, tudi zelo znane “navajenosti” in psihološkega ter telesnega stanja uživalca.

Običajni efekti:

  • pri 0.5 promila alkohola v krvi - zmanjšana sposobnost presoje in občutek toplote
  • pri 2.5  promila - spremembe razpoloženja, nesposobnost hoje, bruhanje,
  • pri 3.5 - koma 
  • pri 5 - smrt.

Koncentracijo 0.5 običajen uživalec doseže po zaužitju dveh malih piv, okoli treh decilitrov vina ali dveh 0.3 dcl kozarčkih povprečne žgane pijače.

Alkohol se iz krvi izloča precej počasi. Telo (odraslega človeka) predela in izloči okoli 8.5 gramov alkohola na uro ali po domače povedano 2 dcl piva.

Alkohol je cenena droga. Smrtno dozo je moč dobiti že za 5 eurov!!!

Posledice uživanja alkohola so vidne takoj. Po prekrokani noči te običajno pozdravi neprijetni maček.

Dolgo in redno uživanje večjih količin alkohola zvišuje verjetnost bolezni jeter, srca in težav z želodcem, pojavi pa se tudi izguba apetita, pomanjkanje vitaminov, neodpornost in problemi s potenco.

Redno uživanje tudi manjših količin alkohola lahko vodi do psihološke, velikih količin pa do telesne odvisnosti. Za nezmerne uživalce je alkohol torej trda droga!

Po uživanju alkohola se zato ne spravi za volan, niti ne počni drugih podobnih akrobacij, ki jih pijan ne zmoreš.

Ker presnova alkohola “kuri” vitamine, po prekrokani noči poskrbi, da le-teh zaužiješ dovolj, po možnosti v naravni obliki.

vic dneva :)

Mama v kuhinji pripravlja večerjo, ko se mala Neža vprašujoče zazre vanjo in reče: „Mami, od kod pridejo otroci?“

Mama: „ Glej Neža dragica, mami in ati se zaljubita in se poročita. Neke noči gresta skupaj v spalnico, se poljubljata in potem imata spolni odnos.“

Mala Neža gleda še bolj začudeno kot prej.

Mama ji dodatno razloži: „Pri spolnem odnosu očka vtakne svoj penis v mamino vagino in tako dobita otroka. Razumeš dragica?“

Neža: „Ampak mami, zadnjič ko sem prišla v vajino spalnico, je očka imel svoj penis v tvojih ustih. Kaj si pa takrat dobila?“

Mama se ji zarotniško nasmehne: „Prstan, dragica, čudovit prstan iz 24-karatnega zlata.“

zadnje na Forumih

e-pošta | info | pravna obvestila | oglaševanje