Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq arrow teens arrow tvoja stvar arrow Alkohol ni droga?

tvoja stvar

Alkohol ni droga?

O alkoholu se pogosto ne razmišlja kot o drogi. Zakaj?

ImageObičajno zaradi njegove dostopnosti po vsem svetu, pogosto pa tudi zaradi preproste hinavščine... Alkohol pa vsekakor je droga in zaradi svoje razširjenosti eden izmed največjih problemov sodobne družbe.

Aktivna substanca alkoholnih pijač je etanol. Alkoholne pijače proizvajajo s fermentiranjem ali destilacijo različnih vrst sadja, zelenjave in žit.

Alkohol se iz zaužitih pijač v malem črevesu in želodcu bliskovito absorbira v kri. Stopnja alkohola v krvi je odvisna od zaužite količine, časa, telesne zgradbe, teže, metabolizma in količin ter vrste hrane v želodcu.

Posledice zaužitja alkohola so spet odvisne od različnih dejavnikov, tudi zelo znane “navajenosti” in psihološkega ter telesnega stanja uživalca.

Običajni efekti:

  • pri 0.5 promila alkohola v krvi - zmanjšana sposobnost presoje in občutek toplote
  • pri 2.5  promila - spremembe razpoloženja, nesposobnost hoje, bruhanje,
  • pri 3.5 - koma 
  • pri 5 - smrt.

Koncentracijo 0.5 običajen uživalec doseže po zaužitju dveh malih piv, okoli treh decilitrov vina ali dveh 0.3 dcl kozarčkih povprečne žgane pijače.

Alkohol se iz krvi izloča precej počasi. Telo (odraslega človeka) predela in izloči okoli 8.5 gramov alkohola na uro ali po domače povedano 2 dcl piva.

Alkohol je cenena droga. Smrtno dozo je moč dobiti že za 5 eurov!!!

Posledice uživanja alkohola so vidne takoj. Po prekrokani noči te običajno pozdravi neprijetni maček.

Dolgo in redno uživanje večjih količin alkohola zvišuje verjetnost bolezni jeter, srca in težav z želodcem, pojavi pa se tudi izguba apetita, pomanjkanje vitaminov, neodpornost in problemi s potenco.

Redno uživanje tudi manjših količin alkohola lahko vodi do psihološke, velikih količin pa do telesne odvisnosti. Za nezmerne uživalce je alkohol torej trda droga!

Po uživanju alkohola se zato ne spravi za volan, niti ne počni drugih podobnih akrobacij, ki jih pijan ne zmoreš.

Ker presnova alkohola “kuri” vitamine, po prekrokani noči poskrbi, da le-teh zaužiješ dovolj, po možnosti v naravni obliki.

vic dneva :)

Pero in Mimica se sredi noči zbudita. Zunaj lije kot iz škafa, nekdo kot nor tolče po vratih. Pero odpre in pred seboj zagleda premočeno pijanduro.
"Ejga, hik, a bi me lahko malo porinil, hik?"

"Ni šans, ura je tri zjutraj, človek božji!" zaloputne Pero tipu vrata pred nosom in se vrne v posteljo.

"Kdo je bil?" zanima Mimico.

"Ma nič, en pijanec bi rad, da ga porinem."

"In? Si mu pomagal?"

"Si nora ? Ni šans! Ura je tri in zunaj lije!"

"Sram te bodi! A se spomniš, kako sva se pred dvema mesecoma vračala iz kina in nama je v crknil avto? Če ne bi bilo tistih dveh tipov, ki sta naju porinila ? Ko nekdo drug rabi pomoč, pa mu obrneš hrbet!"

In se Pero zamisli sam nad seboj. Na koncu se obleče in gre ven.

"Si še tukaj?" se zadere v temo in dež.

"Sem!"

"Te porinem?"

"Prosim!"

"Kje pa si?"

"Evo tuki, na gugalnici!"

zadnje na Forumih

e-pošta | info | pravna obvestila | oglaševanje