Shajati z brati in sestrami

Iščeš način, s katerim bi uravnovesil/a vroče prepire in zaupen odnos z mlajšim bratom ali sestro?

ImageZakaj se brat ne neha zaletavati v tvojo sobo, ne da bi prej potrkal, četudi si mu dal/a jasno vedeti, naj s tem preneha? In kaj je tako posebnega na tvojih stvareh, da so tako mamljive za sestro?Kako dosežeš, da te neha sramotiti pred tvojimi prijatelji?

Je možno, da te kot najstnika/co mlajši brat oz. sestra motita bolj kot prej?

In ali je res, da je pogosto (pozno zvečer, ko nihče ne vidi) tvoj bratec ali sestrica tista oseba, h kateri se najraje priviješ pred televizorjem?

Kako lahko nenadoma občutiš dvoje tako nasprotujočih si čustev?

Priznaj, da te tu in tam celo gledanje televizijskega programa za otroke spravi v sproščeno in brezskrbno stanje, ker se znova počutiš, hm, kot otrok...

Ne se sekirat. V svojih prizadevanjih za boljši odnos z bratom ali sestro nisi sam/a. Vsak, ki ni edinec ve, da so tovrstne bitke nekaj običajnega in sestavni del družinskega življenja. Najlažje jih boš ukrotil/a s postavitvijo določenih pravil, ki veljajo za ene in druge.

Pogovarjajta se.

Za boljše razumevanje v vseh situacijah je pomembno, da svoje občutke predstaviš na miren in premišljen način.

S svojim bratom / sestro določita čas za pogovor o morebitnih težavah. Oče ali mama naj bosta nevtralna poslušalca. Tako se pogovor ne bo končal v zmerjanju in prepiru.

Bodi natančen/na in pošten/a. Ni sprejemljivo pričakovati od brata, da bo zaklenjen v sobi, ko bodo pri tebi tvoji prijatelji. Kot član družine ima pravico, da se svobodno giblje po hiši.

Bodi potrpežljiv/a.

Kaj je tako strašnega, če dovoliš svojemu mlajšemu bratu / sestri za trenutek posedeti s tabo in tvojimi prijatelji?

Za njegovim neumnim vedenjem se skriva radovednost, o čem se pogovarjajo starejši. Dovoli, da preživi nekaj časa v vaši družbi, pa bo izpuhtela vsa skrivnostnost.

Še preden se boste globlje zatopili v pogovor, bo mlajši bratec po nekaj minutah dolgočasnega dekliškega klepeta o fantih in make-upu, z olajšanjem odbrzel nabijat žogo.

Bodi spoštljiv/a.

Zavedaj se, da nisi edini človek s potrebami. Tudi brat / sestra želi s tabo razčistiti določene stvari.

Si prisvajaš dostop do interneta? Glasno nabijaš glasbo, medtem ko želi brat dokončati domačo nalogo? Ga izzivaš in zmerjaš pred prijatelji?

Star pregovor pravi: 'Imej takšen odnos do drugih, kot želiš, da ga imajo drugi do tebe.' In to velja dvojno, ko dražiš mlajšo sestro! 

Bodi ljubezniv/a.

Zavedaj se, da te brat oz. sestra občuduje. Njuno nagajanje je lahko samo želja po tvoji pozornosti.

Zdaj, ko tvoje dneve zapolnjujejo bolj 'odrasle' aktivnosti, svojemu bratu / sestri posvečaš vedno manj časa. Pomisli, tvoj mlajši brat težko izrazi svoje razočaranje in ljubosumje, ko namesto da bi z njim igral/a igrice, preživljaš čas s svojimi prijatelji. Verjetno se obnaša neumno zato, da pritegne tvojo pozornost.

Razloži mu svojo potrebo po zasebnosti s prijatelji, hkrati pa mu daj vedeti, da ga imaš še vedno rad/a in želiš nekaj časa preživeti tudi z njim.

Določi vajin dan.

Načrtuj čas, ki ga bosta preživela skupaj. Morda lahko sestri pomagaš pri ravnanju las ali pelješ brata po nakupih.

Mlajši bratje in sestre zelo cenijo tvoje mnenje o oblačilih, prijateljih in glasbi. Zanje si totalno kul.

Sodelujta v projektih!

Morda misliš, da nimata ničesar skupnega, toda imata…starše! Zakaj ne bi skupaj izdelala presenečenja za mamin rojstni dan? Morda si izmislita kaj posebnega za družinsko kosilo ali počitnice?

Podari objem!

Če boš imel/a srečo, bo ljubeče razmerje, ki ga boš ustvaril/a sedaj, trajalo celo življenje. To bodo vajini spomini na mladost.

Vzemi si čas za brata ali sestro in pokaži, da jih imaš še posebej rad/a takrat, ko se normalno obnašata in ti ne skačeta po živcih.

Skupaj si oglejte film in mažite kokice iz ene sklede. Morda zdaj ne čutiš tako, toda čez leta boš vesel/a, da imaš nekoga, ki ti je tako blizu.

Prepiri in sprava.

S prepiri ni nič narobe, če jim sledi sprava.

Nemogoče je pričakovati, da se s svojim bratom ali sestro ne boš nikoli sprl/a. In včasih bodo prepiri neverjetno nizkotni.

Če opaziš, da izgubljaš živce, si vzemi čas za ohlajanje. Potem poišči paglavca (ki se verjetno kuja v svoji sobi) in skupaj razčistita zadevo.

Dobro življenjsko vodilo: 'Nikoli ne pojdita spat v jezi!'