Borovničevi mafini
Nasitni, ne presladki in veliko bolj zdravi kot kupljene slaščice.
Čas priprave:
30 minut
Porcij:
12
Sestavine:
1 skodelica moke
1 skodelica ovsenih kosmičev
5 jedilnih žlic sladkorja
1/4 čajne žličke soli
4 čajne žličke pecilnega praška
1 skodelica svežih ali zamrznjenih borovnic
1 jajce
1 skodelica mleka
1/4 skodelice rastlinskega olja
12 papirnatih skodelic za muffine ali maščobo za pekač.
Priprava:
1. Nastavi pečico na 200 stopinj.
2. V veliki skledi pomešaj suhe sestavine: moko, ovsene kosmiče, sladkor, sol in pecilni prašek.
3. V drugo skledo ubij jajce in ga rahlo stepaj z vilico, vendar ne preveč. Dodaj mleko in olje ter spet vse rahlo premešaj.
4. Mešanici tekočih sestavin dodaj suhe sestavine in na koncu še borovnice ter z žlico rahlo premešaj 25-30 krat. Ne mešaj preveč, saj testo mora ostati rahlo kepasto in ne gladko.
5. Pekač za mafine tanko premaži z oljem, oziroma vanj naloži papirnate posodice (v tem primeru pekača ni potrebno namastiti). Z žlico napolni modelčke s testom nekje do dveh tretjin volumna.
6. Mafine postavi v predgreto pečico in peci približno 20 minut.
7. Ko so kolački pečeni, jih zloži na rešetko, da se ohladijo.
8. Uživaj v okusnih mafinih!
Približna hranilna vrednost 1 mafina:
162 kcal
3 g beljakovin
6 g maščobe
19 g ogljikovih hidratov
1 g vlaknin
18 mg holesterola
371 mg natrija
121 mg kalcija
1.4 mg železa