So kondomi 100% varni?

Kondom je dostopna in poceni zaščita, ampak ali deluje?

kondomiKondom lahko kupiš brez zdravniškega recepta skoraj povsod in ga imaš vselej s seboj. Kondom ima obliko gumijaste neprepustne “nogavičke”, ki jo fant natakne na otrdel penis, preden se z njim dotakne drugega telesa...

Med spolnim odnosom kondom zadrži izliv semena v svoji notranjosti in tako prepreči nosečnost, hkrati pa oba glavna igralca varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Moraš namreč vedeti, da AIDS ni edina bolezen, ki jo lahko dobiš v spomin na nepozabno mečkanje. In kondom je edina vrsta kontracepcije, ki poleg tega, da varuje pred zanositvijo, nudi tudi zaščito pred spolnimi boleznimi.

Kondomi so izdelani iz lateksa in imajo na koncu rezervar za izbrizgano spermo. So najrazličnejših oblik, barv in celo okusov, odvisno pač od načina uporabe. V glavnem so namazani z lubrikantom, da so bolj vlažni in se lažje namestijo in uporabijo. Zaradi boljše zaščite pred zanositvijo, so pogosto namazani tudi s spermicidom.

Nobena zaščita pa seveda ni stoprocentna, tudi kondom ne. Vendar pa te pred spolno prenosljivimi boleznimi varuje bolje kot karkoli drugega, če izvzameš življenje v celibatu. Problem lahko nastane le, če kakšnemu preveč vnetemu divjaku gumica poči.

Kondome danes uporablja vedno več mladih, kar je dobra novica. Slaba novica pa je, da jih ne uporabljajo pri vsakem spolnem odnosu in so tako občasno v nevarnosti, da se okužijo s kakšno boleznijo, oziroma jo prenesejo na koga drugega.

Če si med tistimi, ki se redno ali pa samo občasno mečkajo, je priporočljivo, da imaš kondom „za vsak slučaj“ vedno s seboj. Tudi če dekle uporablja že kakšno drugo vrsto kontracepcije, je priporočljivo uporabiti še kondom.

Večina nima nobenih težav z uporabo kondomov in prepričanja, da je užitek pri seksu manjši zaradi kondoma, so brez veze, če pomisliš na to, kako zoprno je šele stakniti kakšno bolezen.

Nekateri so na primer alergični na lateks, iz katerega je narejena večina kondomov. Tudi spermicid oz. lubrikant lahko izzoveta rdečico na koži.

V tem primeru je priporočljivo nabaviti gumice iz poliuretana namesto iz lateksa in poskušati različne znamke, dokler ne najdeš take, ki ti nudi največ udobja in užitkov. 

To, da si opremljen/a s kondomom „za vsak slučaj“ pa še zdaleč ni dovolj. Kondome se moraš naučiti tudi pravilno uporabiti. Več o tem preberi tukaj...