Pij vodo!

Vsi pravijo, da je pomembno piti veliko tekočine, najbolje vode. In kaj je narobe s sokovi, čaji in drugimi pijačami, se morda sprašuješ...

ustekleničena voda

Voda odhaja iz telesa vsak trenutek in zato jo moraš nadomeščati. Tvoje telo jo potrebuje, da lahko normalno deluje. Ko se potiš, dihaš, jokaš, greš na stranišče, celo med spanjem, ko telo miruje, voda odhaja iz telesa. Strokovnjaki pravijo, da v trenutku, ko začutiš žejo, je telo že dehidrirano, kar pomeni, da že precej pogreša vodo in jo nujno potrebuje.

Seveda dobimo del potrebne tekočine tudi iz hrane in drugih pijač. Tako ni nujno, da so vse tekočine, ki jih uživaš, voda. 100% pomarančni sok je čudovit vir vitaminov, vendar pa vsebuje tudi precejšnjo količino kalorij. Če s pitjem soka pretiravaš, v telo vnašaš dodatne kalorije, ki jih morda ne potrebuješ. Zato uživaj tudi v pitju sokov, vendar z njimi ne pretiravaj. Običajno že z 2 decilitroma pomarančnega soka na dan zadovoljiš potrebe telesa po vitaminu C.

Tudi pitje čajev je lahko koristen prispevek tekočine v telo. 1 do 2 skodelici čaja na dan delujeta poživljajoče, več pa je lahko že obremenitev za telo. Še posebej, če piješ prave čaje kot so zeleni in črni čaji, ki vsebujejo tein. Pogosto pitje čajev tudi obarva zobe.

Pijače, katerim pa se raje v celoti izogibaj so sladkani in gazirani napitki ter prava kava. Kofein tvoje telo namreč še bolj sili k odvajanju vode in tako povzroča dehidracijo.

Če se tovrstnim napitkom težko odpoveš, poskrbi, da istočasno spet piješ veliko vode, s katero nadomestiš izgube v telesu zaradi prekomernega izločanja. Torej brez vode ne gre!

Poglej tudi:

10 načinov, kako se upreti sladkarijam

Kako shujšati in obdržati idealno težo?

Kako hitro shujšam?