Pošlji tudi ti svoj prispevek! Lahko pošlješ vic, verz, zgodbico ali pa kar povezavo do zanimivosti, ki jih najdeš na spletu. facebook twitter homepage
eetaq

šola

Izbira poklica

Verjetno se z nasmehom spominjaš otroštva, ko si sanjaril/a kaj želiš postati, ko odrasteš...

izbira poklicaVendar se približuje dan, ko te bo to isto vprašanje soočilo z resničnim življenjem. Treba se bo odločiti. In da boš pripravljen/a, ko bo treba izpolniti obrazec za vpis, je tukaj nekaj napotkov, ki ti bodo pomagali ugotoviti, kaj bi lahko bila tvoja sanjska kariera ali vsaj primerna zaposlitev.

V čem si dober/a?

Prijatelje in starše prosi naj izpostavijo tvojo močno stran, torej stvar, v kateri si najboljši/a.

Morda je to spretnost z rokami, kuhanje, oblikovanje, reševanje matematičnih nalog, učenje tujih jezikov… Opazil/a boš, da obstaja področje, katero bo omenilo več ljudi. Super je, če to področje spada med stvari, ki jih rad/a počneš.

Ugotovi, kaj zapolnjuje tvoj prosti čas, kaj te navdihuje. Npr. če te sošolke pokličejo vselej, ko se sprejo s fantom ali jim zaostaja menstruacija, ker imaš zanje vedno kak pameten nasvet, morda razmisli o svetovalnem delu.

Svetovanje za poklic

Nato je čas za akcijo. Ko se ti približno svita kaj bi rad/a počela, ali pa še oklevaš med nekaj možnostmi, se dogovori za sestanek pri svetovalki za poklicno usmerjanje. Lahko se informiraš tudi sam/a: na spletu poišči odgovore na vprašanja, ki te zanimajo.

Najboljša pa je možnost, da stopiš v stik z ljudmi, ki opravljajo določen poklic in se iz prve roke pozanimaš tudi o manj prijetnih straneh dela.

Kako do pravega poklica?

Za lažjo predstavo si izdelaj načrt osvojitve cilja. Sicer se trenutno nahajamo v zelo negotovih časih in je tak načrt lahko prej izvor frustracij kot olajšava.

Zato se ne oklepaj slepo svojih predstav, ampak izkoristi nepričakovane priložnosti, ki te bodo vodile do tvojega sanjskega poklica.

Še vedno nisi prepričan/a kaj želiš početi v življenju? Reši test! Morda ti pomaga na poti odločitve.

NJEN dnevnik:
V soboto zvečer se mi je zazdel nekam čuden. Dobila sva se v bifeju in popila pijačo. Pomislila sem, da sem jaz kriva za njegovo razpoloženje, ker sem bila celo popoldne v shopingu s prijateljico in malo zamudila na zmenek, ampak on ni nič rekel. Pogovor se je zatikal, pa sem mu predlagala, da greva na kako bolj mirno mesto, da bi se v miru pogovorila. Šla sva v restavracijo, ampak on se je še naprej čudno obnašal. Z mislimi je bil nekje odsoten. Vprašala sem ga, kaj mu je, pa mi je samo odgovoril, da to nima veze z mano. Odgovor mi ni zvenel ravno prepričljivo. Ko sva se z avtom vračala domov, sem mu rekla, da ga imam rada, ampak on ni nič odgovoril, samo roko je položil na moje rame. Nisem si znala razložiti njegovega obnašanja, saj mi ni rekel, da me ima rad. Čisto nič ni rekel. Postajala sem vedno bolj zaskrbljena. Ko sva prišla domov, sem pomislila, da me mogoče hoče zapustiti. Poskušala sem navezati pogovor, a on je samo prižgal TV in odsotno gledal program, kot da mi hoče povedati, da je med nama konec. Na koncu sem odnehala in rekla, da grem spat. Nekaj minut kasneje je prišel tudi on. Na moje presenečenje se je odzval na moje božanje in se ljubil z mano. Ampak še vedno je bil nekoliko raztresen. Hotela sem ga soočiti s situacijo in se pogovoriti, ampak on je samo zaspal. Začela sem jokati in jokala sem, dokler nisem zaspala. Ne vem več, kaj storiti. Prepričana sem, da ima drugo! Moje življenje je popolna katastrofa!

NJEGOV dnevnik:
Maribor je danes izgubil. Sranje. Ampak seks je bil pa dober.