Izbira poklica

Verjetno se z nasmehom spominjaš otroštva, ko si sanjaril/a kaj želiš postati, ko odrasteš...

izbira poklicaVendar se približuje dan, ko te bo to isto vprašanje soočilo z resničnim življenjem. Treba se bo odločiti. In da boš pripravljen/a, ko bo treba izpolniti obrazec za vpis, je tukaj nekaj napotkov, ki ti bodo pomagali ugotoviti, kaj bi lahko bila tvoja sanjska kariera ali vsaj primerna zaposlitev.

V čem si dober/a?

Prijatelje in starše prosi naj izpostavijo tvojo močno stran, torej stvar, v kateri si najboljši/a.

Morda je to spretnost z rokami, kuhanje, oblikovanje, reševanje matematičnih nalog, učenje tujih jezikov… Opazil/a boš, da obstaja področje, katero bo omenilo več ljudi. Super je, če to področje spada med stvari, ki jih rad/a počneš.

Ugotovi, kaj zapolnjuje tvoj prosti čas, kaj te navdihuje. Npr. če te sošolke pokličejo vselej, ko se sprejo s fantom ali jim zaostaja menstruacija, ker imaš zanje vedno kak pameten nasvet, morda razmisli o svetovalnem delu.

Svetovanje za poklic

Nato je čas za akcijo. Ko se ti približno svita kaj bi rad/a počela, ali pa še oklevaš med nekaj možnostmi, se dogovori za sestanek pri svetovalki za poklicno usmerjanje. Lahko se informiraš tudi sam/a: na spletu poišči odgovore na vprašanja, ki te zanimajo.

Najboljša pa je možnost, da stopiš v stik z ljudmi, ki opravljajo določen poklic in se iz prve roke pozanimaš tudi o manj prijetnih straneh dela.

Kako do pravega poklica?

Za lažjo predstavo si izdelaj načrt osvojitve cilja. Sicer se trenutno nahajamo v zelo negotovih časih in je tak načrt lahko prej izvor frustracij kot olajšava.

Zato se ne oklepaj slepo svojih predstav, ampak izkoristi nepričakovane priložnosti, ki te bodo vodile do tvojega sanjskega poklica.

Še vedno nisi prepričan/a kaj želiš početi v življenju? Reši test! Morda ti pomaga na poti odločitve.