telopedija

menstrualni ciklus

 

Mestrualni ciklus je kompliciran mesečni proces, pri katerem gre v glavnem za to, da se maternica pripravlja na sprejem oplojenega jačeca

Menstrulani ciklus se začne in konča z menstruacijo. Prvi dan vsake menstruacije se šteje kot prvi dan menstrualnega cikla. Konec menstrualnega cikla je prvi dan naslednje menstruacije.

Takšen cikel se dogaja vsak mesec, več desetletij, vse do menopavze, ko v jajčnikih prenehajo zoreti jajčeca. Do izpada menstruacije (9-mesečnega) seveda pride tudi v takrat, kadar ženska zanosi.

Pri odrasli ženski menstrualni ciklus traja povprečno 28 dni, lahko pa je daljši ali krajši: za normalnega velja, če traja med 26 in 33 dnevi. Pri najstnicah pa se včasih zgodi, da so menstrualni cikli neredni, kar je povsem normalen pojav, ki se z leti praviloma uredi, čeprav imajo tudi nekatere zrele ženske neredne menstruacije.

Priporočljivo je, da vsako dekle oz. ženska vodi svoj menstrualni koledarček . Tako se bolje seznani s svojimi menstruacijami in lahko že vnaprej približno napove, kdaj bo imela naslednjo.

Mestrualni ciklus je torej mesečni proces, pri katerem se maternica pripravlja na sprejem oplojenega jačeca

Vsak mesec izmenično, enkrat v enem, drugič v drugem jajčniku namreč dozori po eno jajčece. Dozorelo jajčece nato nadaljuje svojo pot po jajcevodu v maternico. To dogajanje se imenuje ovulacija.

Nekaj dni pred ovulacijo, hormon estrogen začne vzpodbujati maternico, da se le ta pripravi na sprejem jajčeca. Maternica se takrat dodatno prekrvavi in obloži z mehkimi oblogami tkiva, ter tako pripravi teren za ugnezdenje morebiti oplojenega jajčeca.

Če je jajčece oplojeno (oplodi ga spermij, ki je moška spolna celica), potem se oprime stene maternice in začne rasti. Tako se začne nosečnost.

Če pa v maternico pripotuje neoplojeno jajčece, kar se zgodi v večini mesečnih ciklusov ženske, potem se maternična sluznica začne luščiti in se skupaj z neoplojenim jajčecem izloči. To se kaže v obliki krvavitve iz nožnice, ki se imenuje menstruacija. Zaradi tega se je včasih za menstruacijo uporabljal tudi izraz mesečna čišča.


 na začetek kategorije telopedija