telopedija

kontracepcijska tabletka

Hormonska metoda kontracepcije. Kontracepcijske tablete vsebujejo ženske spolne hormone, ki preprečujejo zanositev. To je zelo preprosta razlaga in natančnejša pojasnila, kako stvar deluje, lahko poiščemo v zdravstvenih leksikonih, za nas pa je pomemben le naslednji podatek: hormonske tablete sodijo med najzanesljivejše pripomočke za preprečevanje neželene nosečnosti. Juhu.

Seveda delujejo le, če jih jemljejo ženske. Moških kontracepcijskih tabletk še ne poznamo. Dame morajo jemati tabletke po določeni shemi: od prvega dne menstruacije se jemljejo 21 dni vsak dan po ena tabletka. Potem sledi 7-dnevni premor, v katerem se tablete ne jemljejo - to je čas za menstruacijo, osmega dne pa se vse skupaj začne znova. Ena tabletka vsak dan - prežene vse skrbi stran. Pomembno je le, da katere ne izpustimo.

Tabletke ne vplivajo na sposobnost kasnejše zanositve, primerne pa so za vse zdrave ženske, tudi za najstnice. Lahko jih začnemo uporabljati že po šestih rednih menstruacijah. Predpisal pa jih bo ginekolog na našo željo.

In še nekaj prednosti uporabe kontracepcijskih tabletk: zmanjšamo tveganje za vnetje rodil ter raka na maternici in jajčnikih, menstruacija je pogosto krajša in manj boleča, omilimo lahko težave zaradi nečiste kože. In najpomembnejše: ko nas zagrabi, se lahko prepustimo zabavi. Še enkrat juhu.na začetek kategorije telopedija