Muffini s poletnim sadjem

Zavihaj rokave in ustvari mehke kolačke, v katerih se skrivajo koščki dišečih poletnih sadežev!

Image

Za 10 – 12 muffinov običajne velikosti (posodice premera 5 cm) potrebuješ:

  • 280 g moke iz celega pšeničnega zrna,
  • vrečico pecilnega praška,
  • 110 g rjavega sladkorja,
  • 1 jajce,
  • 240 ml mleka,
  • 90 ml rastlinskega olja ali 80 g masla,
  • 170 g svežega, zamrznjenega ali vloženega poletnega jagodičevja (češnje, borovnice, robide, višnje, jagode, ...) - večje sadeže razreži na manjše koščke.

Potek

1. Pečico nastavi na 180°C, pripravi pekač za muffine in vanj naloži papirčke.
2. V večji posodi pomešaj med seboj SUHE SESTAVINE: moko, pecilni prašek in sladkor.
3. V drugi posodi pomešaj MOKRE SESTAVINE. Najprej ročno speni jajce, s pomočjo metlice ali vilic, nato prilij mleko in na koncu še olje ali raztopljeno maslo.
4. Mokre sestavine zlij v posodo s suhimi sestavinami in razmešaj toliko, da niso več vidne sledi moke. Masa mora biti lepljiva, mehka, a ne tekoča.
5. Masi previdno primešaj še sadje.
6. Z žlico napolni papirnate posodice do ¾ volumna in peci najprej 10 minut na temperaturi 180°C (da kolački lepo zrastejo), nato pa še 10-15 minut na 190-200°C. Pečeni imajo rahlo rjavo skorjico na površini.
7. Kolačke vzemi iz pekača in jih še tople ponudi. Preostale hrani v zaprti posodi, da ostanejo sočni. Če stare dan ali dva, preden jih poješ, pogreješ v mikrovalovki, so tako dobri (če ne celo boljši) kot sveže pečeni.
8. Hladni so seveda tudi okusni in zelo pripravni, da jih vzameš s seboj na piknik ali na izlet.