Te zvija PMS?

Kaj se dogaja, ko imaš PMS?

ImagePridejo dnevi, ko bi lahko kaj hudega storila vsakemu, ki ti prekriža pot. Že naslednji trenutek pa si vsa uboga in jokaš kot dež. Fantje kakšni sitni punci po svoji preprosti logiki radi kar določijo, da jo daje PMS ali pa, da jo dajejo hormoni. Čeprav to rečejo v zlobi (in si s tem naredijo en velik minus v njeni kartoteki), imajo včasih celo prav.

Kaj je PMS?

PMS je kratica za predmenstrualni sindrom in pomeni čustveno ter psihično napetost nekaj dni pred nastopom menstruacije. Pri dekletih in ženskah, ki jih muči PMS, se pred menstruacijo redno pojavlja ena ali več sledečih težav: glavobol, nespečnost, utrujenost, psihična razdražljivost, občutek, da so vsi proti tebi, težave s koncentracijo, težave z izražanjem, depresija, črnogledost, nerodnost, stvari ti padajo z rok in podobno.

Pogost spremljevalec tega slabšega počutja so še mozolji, povečana teža, povečan apetit, bolečine v križu, napetost v dojkah, lahko celo driska ali zaprtje. Najhuje je kakšen teden pred menstruacijo. Ko krvavitev nastopi, pa težave običajno prenehajo.

Kaj povzroča PMS?

Težko je natančno določiti vzrok PMS-a, najbrž pa so težave povezane z nihanjem hormonov v telesu.V drugi polovici menstrualnega ciklusa, se namreč količina progesterona (ženskega hormona) v telesu poviša. Zadnji teden pred menstro pa nivo progesterona in estrogena (še en ženski hormon) hitro pade. In ravno ta nagla sprememba naj bi povročala največ težav.

Kako si pomagaš in omiliš PMS?

Ne glede na to, da gre za dogajanja v telesu, na katera veliko ne moreš vplivati, pa lahko težave povezane s PMS-om vsaj nekoliko omiliš tako da:

  • piješ veliko vode,
  • se izogibaš pretirano slanim jedem kot so čips ipd., saj sol zadržuje vodo v telesu in s tem povečuje otekanje;
  • ne piješ kave, saj boš po njej še bolj nervozna in razdražljiva;
  • uživaš veliko sadja in zelenjave, ki jih lahko dopolniš še z vitaminskimi in mineralnimi dodatki (B-kopleks, E-vitamin, kalcij, magnezij),
  • dnevno izvajaš počasne, sprostitvene vaje.

Pri težavah kot je glavobol in bolečine v križu pa si lahko pomagaš tudi s tabletkami, ki vsebujejo ibuprofen in jih je moč kupiti brez recepta.

V primeru, da ti PMS dela velike težave in te celo onesposobi za delo in učenje, nujno obišči zdravnika, ki ti bo predpisal ustrezno zdravilo, ki bo vsaj omililo te težave.

Si že slišala govorice, da imajo tudi fantje PMS? Več o tem preberi tukaj...