Kako se rešim mozoljev?!

Kako zmanjšati težave s kožo...?

mozoljiVčasih se ti zdi, da svoje kože sploh nimaš pod kontrolo? Še posebej moreče je, ko se zjutraj zbudiš z rdečo, kot semafor utripajočo oteklino sredi obraza, ki po vrhu vsega še boli... Slaba novica v zvezi z mozolji je, da so pač del odraščanja. Sicer so nekatere srečne izjeme, ki se z mozolji skoraj ne srečajo in se tudi v puberteti ponašajo s čisto, brezmadežno kožo. A take izjeme so redke. Za večino najstnikov so mozolji in akne kar redna nočna mora, s katero se morajo boriti. In še dobra novica: obstaja nekaj pravil, s pomočjo katerih morda lahko vsaj omiliš situacijo.

Kožo umivaj 2x na dan in nič več!

Preden se kakorkoli želiš lotiti problematičnih delov kože, si dobro umij roke, da kože še dodatno ne okužiš.

Za umivanje kože obraza, hrbta ali drugega dela telesa, kjer imaš mozolje, uporabi toplo vodo in kapljico posebnega mila za nečisto kožo, ki ga naneseš v dlan. Z dlanmi nato nežno masiraj tisti predel.

Nikar ne drgni kože v želji, da bi bil/a čim bolj temeljit/a! Prepogosto in preveč agresivno umivanje povzroči še večjo občutljivost in razdraženost kože.

Po umivanju, kožo nežno obriši s čisto brisačo in nanesi kremo ali losjon za nečisto kožo.

Izdelki za nečisto kožo

Tovrstni izdelki naj bi vsebovali sestavine, ki zmanjšujejo delovanje lojnic in razmnoževanje bakterij v kožnih porah.

Na kožo nikoli ne nanašaj agresivnih tekočin (alkohol ipd.) v želji, da bi jo razkužil/a!

Stiskanje in praskanje mozoljev

Skušnjava je velika, a obstajajo razlogi zakaj tega ni pametno početi. Stiskanje mozoljev običajno povzroči, da se infekcija zanese še globlje v kožno tkivo, kar povzroči bolečo oteklino, mozolj postane še bolj rdeč in velik, na koncu pa ti zaradi poškodbe kože, v spomin ostane še dolgotrajna ali celo večna brazgotina.

Za velike in boleče mozolje obstaja rešitev v obliki gela, ki pa ga lahko dobiš le na recept. Gel nekajkrat naneseš na mozoljček in ta bi moral splahneti. Vendar se moraš tudi pri tem držati navodil zdravnika, saj so tovrstna zdravila precej agresivna in z njimi ne kaže pretiravati.

Ne dotikaj se obraza!

Roke praktično nikoli niso povsem čiste, zato se izogibaj dotikanju obraza s prsti, podpiranju glave z rokami (kar tudi sicer ni preveč privlačna poza), naslanjanju obraza na razne nečiste površine.

Ne pozabi, da je tudi telefonska slušalka vir bakterij, še posebej, če si jo imaš navado tiščati pod brado, medtem ko z rokami počneš druge stvari. Če nosiš sončna očala, poskrbi, da bodo vedno čista na delih, ki prihajajo v stik s kožo obraza.

Tudi oblačila lahko povročajo težave s kožo!

Če imaš mozolje tudi po hrbtu ali drugod telesu, obleci raje ohlapna kot oprijeta oblačila in raje naravne materiale kot sintetiko. Tako se bo koža manj potila in posledično bo manj mastna.

Prav tako se izogibaj šalom in kapam, katerih običajno ne pereš vsak dan, na njih pa se rada nabira umazanija in kožni izločki, ki so gojišče bakterij.

Zvečer odstrani make-up!

Preden se odpraviš spat ne pozabi odstraniti ličil z obraza. Saj veš kako smo rekli: s toplo vodo in posebnim milom, kot je opisano na začetku tega članka.

Ko kupuješ ličila, bodi pazljiva na oznake, ki zagotavljajo, da so izdelki NEKOMEDOGENI (pomeni, da ne mašijo kožnih por) in NEALERGENI (ne povzročajo alergičnih reakcij).

Zavrzi vsa stara ličila, ki morda izgledajo ali vonjajo drugače kot takrat, ko si jih kupila. Z ličenjem tudi ne pretiravaj in ne nanašaj debeli plasti oblog na obraz, saj preveč kemije pomeni prav tako obremenitev za kožo.

Lase umakni z obraza!

Lasje so tekom dneva zelo izpostavljeni vsemogoči umazaniji. Seveda si jih ni priporočljivo prepogosto umivati, je pa zato toliko bolj pomembno, da jih umakneš z obraza, vratu ali hrbta, če se le da. Fru-fru je morda res v modi, vendar tvoji občutljivi koži na čelu to morda ne bo všeč.

Zaščiti kožo pred soncem!

Na prvi pogled se ti zdi, da porjavitev dobro maskira tvoje mozolje, vendar je to le začasno. Sončenje običajno še dodano vzpodbudi kožo k izločanju loja, kar seveda poslabša stanje aknaste kože.

Pretirano izpostavljanje sončnim žarkom in neuporaba zaščitnih krem poškoduje povrhnjico kože, povzroča njeno prehitro staranje in zvišuje tveganje za nastanek kožnih znamenj in celo kožnega raka.

Če je prehudo, obišči dermatologa!

Akne so normalen pojav v puberteti, ko hormoni v tvojem telesu pretiravajo s svojim delovanjem.

Vendar pa, če imaš velike težave z aknasto kožo, poprosi svojega zdravnika, da te napoti k dermatologu (strokovnjaku za kožne bolezni). Skupaj z njim bosta lahko našla najboljši način, kako omejiti ali celo povsem pozdraviti težave s kožo.

Nekaterim dobro dene tudi občasen obisk pri kozmetičarki, ki ti s posebnim postopkom očisti kožo in svetuje, katere preparate uporabljati za vsakdanjo nego.

Reši tudi tale test!