Moj sošolec - množični morilec?

Pozabi na teroriste, še vedno so največja grožnja tvojemu življenju pijani šoferji. In po novem, kot kaže, tudi tvoji vrstniki... (Tema tudi na forumu)

množični morilec

Ob zadnjem pokolu v kinodvorani v Coloradu, se spet spomnimo na pretekle podobne dogodke.  Si predstavljaš, da sredi pouka vstopi tip s pištolo in začne streljati na tvoje sošolce? Če bi tvojemu fotru kdo omenil takšno možnost, ko je on hodil v šolo, bi ga vprašal, če je z njim vse v redu. Danes pa to postaja kruta resničnost, ki je vse bližja tudi tvoji šoli.

Ko so prvi najstniki povzročili prve pokole, smo se tolažili, da se to vse dogaja v Ameriki, kjer itak vse izgleda kot v filmu. Mislili smo si, kaj takega se v Evropi ne more zgoditi. Potem pa so prišli pokoli vse bližje, na Finsko, v Nemčijo. To je pa zelo blizu.

Ali se lahko kaj takega zgodi tudi pri nas? Seveda se lahko. Res je pri nas precej težko priti do orožja, a nekateri ljudje ga imajo. Ne zato, ker bi hoteli z njim ubijati. Nekateri ga potrebujejo v službi, drugim je to hobi. Večina lastnikov orožja je odgovornih in imajo svoje puške in pištole na varnem in pod ključem.

Ampak pomisli, kolikokrat ti je uspelo starše potegniti za nos. Hej, saj jih poznaš celo življenje in veš, kje so njihove šibke točke. Če si močno želiš in če se močno potrudiš, lahko dosežeš vse. Bi se dalo priti do fotrove lovske puške ali službene pištole?

 

Okej, pištolo imamo. Zakaj najstniški množični morilec ne gre streljat v trgovski center ali pa v banko? Zato, ker to ni njegov svet. Njegov svet so njegovi vrstniki, njegov svet je šola. Okrog šole se vse vrti. Morilec mori tam, kjer misli, da bo njegovo dejanje imelo neko sporočilo. Nekomu hoče nekaj dokazati.

Vsi ljudje smo enkrat najstniki in prav vsi sovražimo šolo. In kljub temu ne gremo in se postreljamo med seboj. Zakaj se nekaterim utrga in naredijo kaj takega? Hja, s tem vprašanjem se ukvarja veliko pametnih ljudi, zato mi najbrž ne bomo našli popolnega odgovora. Je pa res, da ima vsak med nami kakšno majhno obsesijo. Saj veš, eni poslušajo glasbo do onemoglosti, drugi športajo, tretji so vsak dan na novo zaljubljeni.

In stvar je taka, da če se z nekimi stvarmi preveč ukvarjaš, ne znaš več pametno presoditi, kaj je prav in kaj ne. Enostavno izgubiš občutek za realnost. Pomisli, vsi ti najstniški morilci na koncu umrejo, v glavnem se sami pokončajo. Misliš, da razumejo v čem je fora? Mogoče mislijo, da bo GAME OVER in da bodo potem lahko začeli igro znova...

 

Seveda, računalniške igre. Tvoj foter je najbrž igral Tetris ali Pac Mana in če je PacMan pojedel duhce, to ni bilo niti približno podobno resničnosti. Nihče ni šel streljat ljudi, ker se je vživel v Space Invaders. Zdaj pa šprica kri in trupla padajo na kupe. Nekaznovano. Več, ko jih pobiješ, večji junak si.

No, eni raje igrajo igre s hitrimi avtomobili. Dirkajo, se zaletavajo, pri 150 na uro zletijo s ceste, se prevrnejo, stisnejo tipko in so že nazaj na cesti. Potem pa naredijo izpit za avto in mislijo, da stvar tako deluje v resničnem svetu. Ne, pri 50 na uro si lahko mrtev. Ali pa ubiješ koga drugega...

Kaj torej lahko storiš ti, da preprečiš komu, da bi naredil kakšno neumnost? Najprej tako, da si v dobrih odnosih z vsemi ljudmi okoli tebe, da jih spoštuješ in poskušaš razumeti. Če se ti zdi, da se kdo obnaša čudno (okej, večina najstnikov se obnaša čudno), se lahko vprašaš, zakaj se tako obnaša. Lahko pristopiš h komu in mu ponudiš prijateljstvo.

Lahko pa spraviš čimveč ljudi k avanturam v resničnem življenju. Ugasni telefon, računalnik, mp3 in teve. Poišči prijatelje in pojdite ven, čvekajte in se zabavajte brez ene same baterije. Mogoče pa gre z vami kdo, ki bo tako ugotovil, da je življenje resnično in da je vredno živeti.