Je Internet nevaren?Koliko tvegaš na spletu? Prepoznaš strani, ki so varne? Na netu res lahko postaneš žrtev sprevržencev? Znaš paziti nase in na podatke, ki jih posreduješ? Reši test in se prepričaj!
1. Nekdo, ki ga bežno poznaš, ti pošlje sporočilo, v katerem te vabi, da se mu pridružiš na njegovem forumu. Iz radovednosti greš pogledat, vendar ko želiš prebrati nekatere vsebine, se moraš registrirati. Pri registraciji se pojavi okno, kamor moraš vnesti podatke za tvoj osebni profil, pri tem pa zahtevajo tudi svoj naslov...
  Avtomatično vpišem vse podatke in se registriram tako, kot sem se registriral/a že na mnogih straneh prej in se mi nikoli ni nič zgodilo.
  Če se da, preskočim polje z naslovom, oz. se ne registriram, saj nisem prepričan/a, če se bo pozneje moj naslov pojavil vsem na ogled, tega pa nočem. Pravnega obvestila o varstvu podatkov pa tudi nikjer nisem zasledil/a.
2. Tvoj najboljši prijatelj je preko Facebooka spoznal simpatijo. To je tudi tebe vzpodbudilo, da si si začel/a z nekom dopisovati. Čeprav je oseba nekaj let starejša od tebe, te vajino dopisovanje zabava in všeč so vama iste stvari. Po tednu dopisovanja, te že zelo muči radovednost, kakšna je ta oseba v resnici. Predlagal/a je, da je že čas za resnični zmenek in da bi izmenjala telefonski številki.
  Ob tem skoraj padeš s stola od navdušenja. Še isti trenutek sporočiš številko svojega telefona in že komaj čakaš, da te pokliče.
  Preslišim tako prošnjo, pa če mi je oseba še tako simpatična. Vseeno mislim, da ni pametno tako kmalu dati telefonske številke nekomu, ki sem ga spoznal/a preko spleta.
3. Nahajaš se na forumu spletne strani tvojega najljubšega benda, ko zaslediš post neke fanice, ki pravi, da ima hude live fotke z njihovega koncerta. Na koncu sporočila navaja mejl, kamor ji lahko sporočiš, če jih hočeš videti. Glede na to, da sebe definitivno šteješ med zveste oboževalce te skupine...
  ji takoj napišem mejl, saj hočem čimprej videti te fotke.
  ji seveda odgovorim, da si želim videti te fotke, vendar odgovor napišem v obliki posta na forum in ne na mejl. Vprašam jo ali obstaja kakšna možnost, da slike objavi na netu, kjer bi jih vsi zainteresirani lahko videli. Nočem se odzivati na njen mejl, saj nikoli ne veš, s kom imaš opravka. Lahko je samo finta, da pride do mojega mejla in potem mi bo pošiljala vse sorte bedarij.
4. Doma si, logiran/a v tvojem priljubljenem chatu, ko opaziš, da nek fant sprašuje, če je kdo iz tega in tega kraja. Vesel/a mu odpišeš, da si ti iz tega kraja in vprašaš koliko je star. Izkaže se, da sta isti letnik. Začneta si pošiljati privatna sporočila in se spoznavati. Ugotoviš, da ima zelo podoben okus glede večine stvari kot ti in da celo živita v istem delu mesta. Potem te vpraša v katero šolo hodiš... Kaj storiš?
  Seveda mu takoj povem in še vprašam, če pozna tega in tega iz moje šole.
  Preslišim njegovo vprašanje in poskušam spremeniti temo pogovora.
5. Na netu si našel/a res dober portal, ki ti ga je priporočal prijatelj. Na njem visi po 1000 in več obiskovalcev naenkrat, nekateri celo iz tujine. Na tem portalu folk razpravlja o različnih temah, objavlja svoje fotke in komentarje. Med fotkami si našel/a celo prijatelja, ki ti je stran priporočal. Tudi ti se želiš pridružiti, zato...
  se hitro registriram, napišem par zanimivosti o sebi, pripnem fotko na kateri zgledam res seksi in komaj čakam na komentarje in povabila na zmenek.
  se registriram in pridružim debati, vendar svoje slike ne objavim.