ee-kanal

itak

Cvetlična magija: Napitki iz bezga

Vsak cvetni list je prežet z esenco najslajšega razvajanja narave. Okus? Ah, okus! Je alkimija nebeškega nektarja, nežnega, a hkrati robustnega, ki draži brbončice z mešanico medene sladkobe in živahnih citrusnih not. V vsakem požirku je mogoče čutiti s soncem obsijane travnike in nežno božanje cvetočih cvetnih listov.

Bezgov napitek je osvežilni napitek iz cvetov grma bezga, znanstveno znanega kot Sambucus nigra. Cvetovi bezga so nežnega in aromatičnega okusa, ki spominja na med in citruse s cvetnimi notami. Obstaja več vrst napitkov iz bezgovih cvetov, ki jih lahko pripravite sami.

  1. Bezgov sirup: To je zgoščen sirup, narejen z namakanjem bezgovih cvetov v sladkorju in vodi. Lahko ga zmešate z negazirano ali gazirano vodo, lahko mu dodate limono in pripravite osvežujoč napitek. Bezgov sirup se uporablja tudi v koktajlih in kot aroma v sladicah.
  2. Bezgov liker: Bezgov liker je sladka in dišeča alkoholna pijača, narejena z vlaganjem bezgovih cvetov v žganje, kot sta vodka ali gin. Uživamo ga lahko samostojno, z ledom ali pa ga uporabimo kot sestavino koktajlov.
  3. Bezgova penina ali šabesa: Je osvežilna in aromatična pijača, podobna vinu. Pripravimo jo iz bezgovih cvetov, vode, sladkorja, limone in kisa. Zaradi prisotnih kvasovk lahko pride do alkoholnega vrenja, tako da pijača vsebuje manjšo količino alkohola.
  4. Bezgov kis: Je vrsta kisa z aromo bezgovih cvetov. Kis se naredi tako, da se bezgovi cvetovi nekaj časa namakajo v kisu, nato pa se precedi. Bezgov kis se lahko uporablja kot nadomestek nearomatiziranega kisa v receptih, kjer bo njegova izrazita cvetna aroma popestrila okus končne jedi.
  5. Bezgov čaj: Bezgov čaj pripravimo tako, da posušene ali sveže bezgove cvetove namočimo v vreli vodi. Je lahkega, cvetličnega okusa in ga lahko uživate toplega ali hladnega. Nekateri ljudje tudi mešajo bezgov čaj z drugimi zeliščnimi čaji za dodaten okus.

Bezgovi napitki so priljubljeni v mnogih državah, zlasti v Evropi, kjer je bezgovih cvetov v pomladnih in poletnih mesecih v izobilju. Napitki iz bezgovih cvetov so prijetna in osvežilna izbira za vroče dni, teknejo pa tudi pozimi, ko nas pobožajo s spomini na poletje.

Bojana

Morda te zanima še...