ee-kanal

itak

Majhno ali veliko praznovanje rojstnega dne?

Sin je pravkar praznoval svoj šesti rojstni dan. Kot družina smo preživeli nepozaben dan v mestu. Začelo se je z vznemirljivo vožnjo s hitrim vlakom v Celje, nato smo se ustavili v knjigarni, kjer je imel priložnost izbrati dve knjigi in kazalko kot posebno darilo, privoščili smo si slastno pizzo in sladoled, nato pa preostanek popoldneva preživeli v Tehnološkem parku v Celju. Bil je neverjeten dan, poln dogodivščin, klepeta, veselja in smeha.

Naslednji dan se je praznovanje rojstnega dne nadaljevalo z zabavo v krogu bližnjih sorodnikov. Kombinacija čarobnih trenutkov izpolnjevanja želja, odvijanja daril, pihanja svečk in okušanja domače torte je naredila to praznovanje rojstnega dne pristno in prijetno.

Tudi v vrtcu so mu vzgojiteljice skupaj z otroci pripravile presenečenje. Okronali so ga s papirno krono, zapeli so mu pesmico v jutranjem krogu, narisali risbice v spomin in od vzgojiteljic je prejel ročno izdelan labirint v dar. Domov je prišel prijetno vznemirjen in poln lepih vtisov.

Ob vsem tem sem hkrati čutila pritisk, da se pričakuje tudi povabilo na veliko organizirano praznovanje, kot jih organizirajo na primer v različnih nakupovalnih centrih, športnih centrih in drugih zabaviščnih krajih, kjer starši pripeljemo otroke, jih tam pustimo nekaj ur skupnega organiziranega praznovanja in jih nato pridemo iskat. Nisem prepričana, da bi to predstavljalo pozitivno izkušnjo mojemu otroku in tudi za večino drugih otrok in staršev. Tu je moj razlog...

Upoštevanje otrokovih želja

Prvi in najpomembnejši razlog je, da se ob rojstnem dnevu trudim upoštevati sinove želje. Vsak otrok je edinstven. V mojem primeru sin raje uživa v bližnjih odnosih kot v velikih skupinah in hrupnih dogodkih. Glede na njegovo osebnost torej takšna množična praznovanja niso nekaj, kar bi mu vzbujalo prijetne občutke, prej nasprotno. Ima dva res dobra prijatelja v vrtcu, tudi z večino ostalih otrok se dobro razume, vendar je zadržan pri stvareh, kjer se od njega pričakuje igranje določene vloge, še posebej, če mu je vsiljena.

Praznovanje, ki so mu ga z vrstniki pripravile vzgojiteljice v vrtcu, ki ga poznajo in sprejemajo takega kot je, je bilo prisrčno, iskreno in povsem dovolj.

Lepota družinskih vezi

Naša odločitev, da smo dali prednost intimnemu družinskemu praznovanju, izhaja iz tesnih odnosov z bližnjimi sorodniki, ki imajo sina izjemno radi in so bili pomemben del njegovega življenja od samega začetka. Veselje praznovanja rojstnega dne obkroženega z ljubljenimi osebami, ki so priča njegovi rasti in potovanju, je nekaj, kar nismo mogli prezreti. Vezi, ki jih ustvarjamo znotraj družine, so posebne, in častiti jih ob tem mejniku se je zdelo popolna izbira za nas.

Upoštevanje našega proračuna in časa

Čeprav ima verjetno tudi zabava s številnimi vrstniki lahko določene prednosti, je bilo pomembno uravnotežiti naše želje tudi s praktičnimi vidiki. Organizacija dodatnega velikega praznovanja bi zahtevala dodatno načrtovanje, čas, organizacijo in navsezadnje tudi strošek. Na koncu smo se odločili, da bomo ob upoštevanju naših finančnih in časovnih omejitev, dali prednost družinskemu praznovanju.

Zaključek

Ustvarjanje dragocenih spominov in deljenje iskrenih trenutkov ima zame in za mojo družino vedno prednost. Na koncu je najpomembnejše, da se sin počuti ljubljenega in počaščenega na svoj poseben dan, kajne? Menim, da je bilo praznovanje kot tako prelepo in ni potrebe po prirejanju ločene velike zabave. Morda bo situacija z leti drugačna in se bomo prilagodili.

Kakšno pa je vaše mnenje o tej temi? Menite, da so velike organizirane zabave s prijatelji iz vrtca ali šole dobra izbira, ali pa se nagibate k bolj intimnemu praznovanju v družinskem krogu? Morda vam uspe združevati oboje? Imate kakšne svoje tradicije pri praznovanju rojstnih dni? Delite svoje mnenje v komentarjih na Instagramu ali Facebooku .

Bojana

Več objav o starševstvu