ee-kanal

itak

Pomen sanj

Med spanjem se v možganih lahko pišejo fantastične zgodbe, včasih se zvrtijo celi filmi. Ko se zbudimo pogosto pozabimo kaj smo sanjali. Kadar pa se sanj spomnimo, običajno pustijo močan vtis, ki nas lahko spremlja še dolgo časa. In naj bodo sanje še tako neverjetne, si jih želimo razvozlati in razložiti. Če si želiš sanje razvozlati, je najbolje, ko se zbudiš, prijeti za pisalo in narediti nekaj zapiskov.

1. Podrobnosti

Zapiši osebe, predmete, število, barve, oblike, lokacije,... Po Freudu, ki je oče psihologije sanj, lahko najmanjše podrobnosti igrajo največjo vlogo pri razlagi sanj.

2. Asociacije

Zapiši vse dogodke iz sanj, ki te na nekaj spomnijo. Spet bodi pozoren na podrobnosti. Recimo, da si se v sanjah učil voziti s svojim prvim kolesom, ki si ga dobil kot otrok. Bilo je rdeče in ti je bilo preveliko. Ali pa so se sanje odvijale v kraju, kjer že dolgo nisi bil? Razmisli, na kaj te kraj, predmet, oseba iz sanj spomni in kako se to vključuje v širšo sliko tvojih sanj.

3. Občutki

Zapiši vse občutke, ki se jih spomniš, da so med sanjanjem priplavali na površje. Je bilo to veselje, strah, nesigurnost, slabost, olajšanje, pomiritev, vznemirjenje, zaljubljenost,... In kakšni so bili občutki ob prebujenju?

4. Podobnost občutkov

Vprašaj se, kaj v tvoji sedanjosti pri tebi vzbudi podobne občutke, kot so te prevevali v sanjah? Na primer, da te preveliko kolo iz sanj navdaja z nesigurnostjo in strahom, ki si ga čutil takrat v otroštvu. Imel si občutek, da vožnji s takim kolesom nisi dorasel, da boš z njim padel ali imel nesrečo. Kaj v tvojem sedanjem življenju ti zbuja podobne občutke?

5. Prepoznavanje in razlaga sanj

Ponovno preglej seznam asociacij iz druge točke in jih poskušaj oblikovati v enotno zgodbo. Recimo strah te je stvari v tvojem življenju, ki jim nisi dorasel, ljudje okrog tebe pa pričakujejo, da jih boš zmogel ali te celo silijo proti tvoji volji. Katere so te stvari in zakaj imaš tak občutek?

Skozi premislek o sanjah boš bolje in globje spoznal sebe, tok svojih misli, svoje šibkosti in moči, svoje želje, hrepenenja, strahove... Oborožen s spoznanji pridobljenimi iz sanj, se boš morda lažje znašel in orientiral v svoji resničnosti.

Bo Janice

Foto via Pixabay

Poglej še:

Sanjska knjiga

Težave s spanjem in nočne more?

Pomen ure

Horoskop danes

Tarot vedeževanje

Srečna številka