ee-kanal

itak

Kako se lotiti hujšanja po praznikih?

Praznični čas je čas, ko se kar malo prenajedamo in pozabimo na redno gibanje. Tu je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se po praznikih spet vrnete v ustaljene prehranjevalne in gibalne navade ter izgubite morebitne odvečne kilograme, ki so se nabrali med praznovanji. V tem članku vam bomo predstavili nekaj koristnih nasvetov za hujšanje ter kako lahko pri tem pomagajo kalkulatorji ITM (indeks telesne mase) in kalkulator hujšanja.

  1. Postavite si realne cilje: Namesto da si postavljate nerealne cilje, kot je izguba velike količine kilogramov v kratkem času, naj bodo cilji dosegljivi. Tako vas bo napredek motiviral, namesto spravljal v obup. Realističen cilj je, da izgubite 0,5 do 1 kilogram na teden.

  2. Naredite načrt: Pripravite si načrt prehranjevanja in vadbe. Pripravite seznam zdravih živil, ki jih boste uporabljali in seznam obrokov oziroma jedi, ki jih imate radi, pa vendar sledijo vašemu cilju. Enako velja za vadbo – določite si, kdaj in kako boste vadili, da vam vadba ne bo muka, ampak nekaj česar se veselite. Lahko je to tudi sprehod, kjer boste naredili 7.000 - 10.000 korakov na dan inmed hojo poslušali avdio knjigo ali najljubši podcast. Bodite kreativni in pristop k vadbi prilagodite svojim interesom.

  3. Omejite sladkor in mastno hrano: Po praznikih se pogosto preveč prenajedamo s sladkimi in mastnimi jedmi. Poskusite omejiti vnos sladkorja in mastne hrane ter se osredotočite na uživanje več zelenjave, sadja, polnozrnatih izdelkov in beljakovin. Namočeni ovseni kosmiči za zajtrk, z dodatkom suhega sadja in navadnega jogurta so nekaj, kar je meni osebno povsem sprejemljivo in me nasiti vse do poznega kosila. Nekateri pravijo, da so se navadili ob vsaki želji po sladkem spiti kozarec vode. Raziščite in najdite svoj način, kako se izogniti tistim "tahudim" sladkarijam in najti nadomestilo.

  4. Pijte dovolj vode: Pogosto lahko žeja zamenja občutek lakote. Zato je pomembno, da pijete dovolj vode čez dan, kar vam lahko pomaga tudi pri obvladovanju apetita.

  5. Poskrbte za dovolj spanja: Ciljajte na 7-8 ur spanja vsako noč, da pomagate telesu regulirati metabolizem, ostanete zdravi in ohranite dovolj energije.
  6. Vključite se v skupnost: Pridružite se skupini ali skupnosti ljudi, ki imajo podobne cilje kot vi. Deljenje izkušenj, motivacija in podpora lahko močno olajšajo proces hujšanja. Morda vam bo zanimivo opazovati, kako se vaše telo drugače odziva na enak režim hujšanja, kot ga ima vaša prijateljica. Tukaj je tekmovalnost, če jo vzamete s kančkom humorja in samosprejemanja, lahko povsem zabavna in pozitivna izkušnja.

  7. Spremljajte napredek: Bodite pozorni na svoj napredek in dosežke. Spremljajte svojo težo, obseg pasu ali uporabite kalkulatorje, ki vam pomagajo pri hujšanju. Tako boste vedeli, ali ste na pravi poti ali morate kaj prilagoditi. In zdaj za nekaj zabave in koristne pomoči lahko uporabite kar dva kalkulatorja:

  8. ITM kalkulator telesne teže: To je super orodje, ki vam pove, ali je vaša teža v pravem razmerju glede na vašo višino. Če morate shujšati ali pridobiti kilograme, vam bo ta kalkulator pomagal vedeti, kje ste. Tokrat sicer govorimo o odraslih, ampak koristno je opozoriti, da je ta kalkulator prilagojen tudi za otroke in najstnike, ki imajo glede na njihovo rast, spol in starost specifične zahteve. 

  9. Kalkulator hujšanja: Ta kalkulator je kot osebni trener za vašo prehrano. Pove vam, koliko kalorij naj bi zaužili glede na vaše cilje in življenjski slog.

  10. Bodite potrpežljivi: Hujšanje ni instantna rešitev. Bodite potrpežljivi in vztrajni ter se osredotočite na dolgoročne rezultate. Ne obupajte ob morebitnih vzponih in padcih, ampak se raje osredotočite na napredek in dosežke, ki ste jih dosegli.

S temi triki boste lažje začeli proces hujšanja po praznikih in si ustvarili temelje za trajnostne spremembe v življenjskem slogu. Pomembno je, da vztrajate in se držite svojih ciljev ter si obenem dovolite tudi uživati v procesu. Srečno!

Bojana

Foto via Pixabay

 

3 najsrečnejša astrološka znamenja v letu 2024
Zodiakalno znamenje razkriva mnoge skrivnosti vaše podzavesti. To so 3 najsrečnejša znamenja v ...
Astrološka znamenja, ki znajo reči "NE"
Reči "ne" je veščina, ki je marsikomu tuja. Ampak ta zodiakalna znamenja so pravi mojstri v tej ...
Zodiak, numerologija in pomembni datumi v maju 2024
Nismo že končali s aprilskimi plohami? Prinesimo lepoto, barve in vonj majskih cvetov! Astrološka ...
Skrivnost srečne sedmice
Ste se kdaj vprašali, zakaj je številka 7 univerzalno priznana kot srečno število?
Kako se lotiti hujšanja po praznikih?
Po prazničnem razvajanju, tudi pretiravanju, si spet zaželimo vrnitev v ravnovesje...
Moj otrok je tako tih, sramežljiv in zadržan
Razumevanje skritih moči v zadržanosti...
Telo in duša po astrologiji
Kako astrološko znamenje vpliva ne le na osebnost, ampak tudi na telo in dušo?
Lepe velikonočne praznike!
Ko tipkam te besede, se vonj puhastih palačink širi po našem domu, prijeten opomnik ležernih ...
Kaj obleči za veliko noč?
Ko se bliža Velika noč se, vsaj ženski spol, poleg razmišljanja o pirhih in praznični mizi, ...
Trdo kuhano jajce - kako?
Preden se lotiš izdelave pirhov, moraš obvladati tudi pravilno kuhanje jajc. Jajca morajo biti ...
Barvanje jajc - pirhov s čebulnimi olupki
Prav vsak lahko izdela te naravno obarvane velikonočne pirhe z barvilom olupkov čebule in motivi ...
Barvanje velikonočnih jajc ali pirhov z naravnimi barvami
Za barvanje jajc je mogoče uporabiti naravna barvila - sok rdeče pese, borovnice, kurkumo, ...