ee-kanal

itak

Barvanje jajc - pirhov s čebulnimi olupki

Sestavine

 • 10 jajc
 • lupine 10 velikih čebul (rdeče ali rjave)
 • 2,5 l vode
 • 200 ml kisa
 • 2 žlici soli
 • maslo

Navodila

 1. V srednje velik lonec nalij 2,5 l vode, 200 ml kisa in dodaj 2 žlici soli. Vanj položi čebulne lupine in jih pusti namakati čez noč. Če nimaš časa, vse skupaj zavri, nato pa zmanjšaj temperaturo in počasi kuhaj ca 40 minut.
 2. Odstrani z ognja, pusti 15 minut, da se voda nekoliko ohladi. Medtem si pripravi naljonske nogavice, ki jih razrežeš na tako velike kose, da vanje lahko oviješ celo jajce (ca 15 x 15 cm). Potrebuješ še sukanec za zavezovanje.
 3. Jajca dobro operi. Na še vlažna surova jajca pritisni manjše liste rastlin, kot so trave, praproti, regratovi listi, detelja, zelišča, cvetovi,...
 4. Posamezno jajce s pritisnjeno rastlino tesno oviješ v kos najlonke tako, da je vozel na nasprotni strani kot motiv. Konce potegneš skupaj in jih zvijaš tako dolgo, da se mrežica res tesno prilega rastlini. Tik pri jajcu šop koncev večkrat oviješ s sukancem in narediš vozel. Tako jajce je pripravljeno za kuhanje v olupkih.
 5. Ovita jajca z žlico previdno, da se ne zlomijo, potopi v mlačno čebulno vodo in vse skupaj zavri. Ko voda prične vreti, temperaturo zmanjšaj, da jajca med vrenjem ne trkajo ob dno posode saj bi lahko počila. Pustiš, da počasi vrejo 8 minut. Nato jih z žlico pobereš iz vode in odcediš na papirnati brisači.
 6. Ko so jajca suha, prerežeš vozel nogavice, pritisk popusti in na mestu, kjer je bila pritisnjena rastlina, dobiš čudovite motive cvetov, praproti, regratovih listov, marjetic, mačeh in drugih lepot prebujajoče se pomladi.
 7. Končane pirhe nalahno podrgni z maslom, mastjo ali oljem, da se bodo lepo svetili.
 8. Kuhana jajca potem ko se ohladijo, hranite v hladilniku in porabite najkasneje v sedmih dneh.