ee-kanal

itak

Z masko do imunosti na koronavirus in COVID 19?

Obrazne maske ljudem morda lahko zagotovijo odpornost na Covid-19, razvijajo znanstveno tezo strokovnjaki v eni najbolj cenjenih medicinskih revij na svetu New England Journal of Medicine.

Objavljena razprava spodbuja nedokazano, a obetavno teorijo, da lahko nošenje obraznih mask pomaga pri globalnem slabljenju virusa in zagotavlja večji delež novih okužb, ki potekajo v blažji obliki ali asimptomatsko.

Vse več je namreč dokazov, da lahko količina virusa, ki ji je nekdo izpostavljen na začetku okužbe, tako imenovani "nalezljiv odmerek", določi resnost poteka bolezni. Preprosto povedano, z nošenjem mask nismo popolnoma izolirani pred virusom, smo mu pa izpostavljeni bistveno manj. Manjši odmerek v telo vnesenega virusa povzroči lažji ali celo asimptomatski potek. Prisotnost manjše količine virusa v telesu pa vendarle sproži imunski odziv pri čemer se tvorijo protitelesa, ki nekaj časa varujejo osebo pri morebitnem novem stiku z okuženimi. Na tak način se v populaciji morda lahko vzpostavi kolektivna oz. čredna imunost, ki učinkoviteje varuje tudi ranljivejše skupine.

Podoben princip namreč deluje pri že uveljavljenih cepivih. Že majhna virusna obremenitev (vbrizganje oslabljenega ali mrtvega virusa) je pri večini populacije dovolj, da v telesu sproži imunski odziv, ki osebo in tudi širšo populacijo varuje pred nevarnimi boleznimi in širjenjem le teh.

Ker se v zadnjih tednih pojavljajo podatki, ki kažejo, da lahko obstajajo močni imunski odzivi tudi ob blagih ali asimptomatskih okužbah s koronavirusom, raziskovalci menijo, da verjetno vsakršna strategija javnega zdravstva, ki pomaga zmanjšati širjenje in resnost virusa - na primer nošenje mask, socialna distanca,... istočasno verjetno pripomore tudi k manj tveganemu pridobivanju kolektivne oz. čredne imunosti, kot pa direktno izpostavljanje brez vseh zaščitnih ukrepov.

Če bo strokovnjakom to tezo uspelo potrditi z znanstvenimi dokazi, bi lahko univerzalno nošenje mask postalo oblika naravne variolacije (cepljenja), ki bi ustvarila imunost in s tem upočasnila širjenje virusa, medtem, ko svet čaka na cepivo.

Bo Janice

Povzeto po The Telegraph in New England Journal of Medicine, Foto via: Pixabay

Meniš, da nošenje mask in drugi zaščitni ukrepi pomagajo v boju z epidemijo Covid-19? Izrazi svoje mnenje naši FB-strani .  

 

Morda te zanima še:

Današnji bioritem

Dnevni horoskop

Kalkulator telesne teže

Razlaga sanj

Zakaj še posebej konice prstov

Kreativni načini skrbi za okolje

Resonančni pogled na življenje