ee-kanal

itak

Corona virus in epidemija slabe volje

Tu je. Imamo jo. Ali ga. Virus. Strah. In paranojo. Če odmisliš, da se police v trgovinah praznijo s svetlobno hitrostjo in da navadnega razkužila za roke ne dobiš več niti v lekarni... Lahko trenutni šok poleg vsega slabega, prinese tudi kaj dobrega? Kakšno novo znanje ali spoznanje?

Verjetno se boš strinjal, da tako pridno in zavestno kot si zdaj umivaš roke, si jih prej nisi. Razen, če si zaposlen v zdravstvu in je to tvoja poklicna deformacija.

Vsem, ki imamo majhne otroke tudi ni več treba poslušati pametnih free-range-kids gurujev, naj ne kompliciramo s higieno in nadzorom, ker otrok pač mora požreti svojo dozo bacilov, da se utrdi. Zdaj vsi pazimo na higieno in se nadziramo. In vsi smo do neke mere paranoični. Kar ni nujno slabo. V nakupovalne centre hodimo premišljeno in kadar je nujno potrebno. Prosti čas preživljamo doma. Če se potepamo, je to na svežem zraku in stran od gužve.

Množične prireditve, kjer je že po pravilu preveč udeležencev agresivnih ali vsaj brezobzirnih, odpadejo. Če smo bolni sploh ne hodimo med ljudi. Ker tudi, če morda nam ni veliko mar za prenos bacilov, nas bo smrkave in kašljave zombije precej verjetno kdo gledal postrani, da nam bo nerodno.

Skratka, trenutna situacija je raj za introverte. Nihče te ne nadleguje z obiski ali pritiski, da bi se dobili. Če že moraš ven ali celo v trgovino, te marsikje čakajo prazna, širna prostranstva in čisti wc-ji. Ko čepiš doma ali greš na sprehod sam, te ne grize slaba vest, da imaš dolgočasno življenje.

Morda pa tako malce odmaknjeno življenje lahko celo prija? Prija, ker je manj pritiskov, pa čeprav to pomeni brezvezno brkljanje po hiši ali Človek ne jezi se s tamalimi.

A ker smo vajeni, da nas ves čas tišči, da je nekaj treba početi ali nekje biti, ker nas žuli težko prislužen denar in bi si nekaj ’privoščili’, vrgli kovanec in bi ven skočila zabava, smo v šoku. Zdaj se moramo znajti drugače. Biti kreativni, da se nam ne zmeša od vsega nedružabnega časa, ki prazno visi nad nami.

Morda pa je dobra stran Corone ravno ta, da nas odvrne vsega tega. Da nas zapre za zunanji svet in zlepa ali zgrda prisili, da se ustavimo in buljimo v strop ali v svoje bližnje, dokler se ne prebudimo in se spomnimo kaj vse lahko počnemo brez tuje pomoči in animacije. Podobno, kot če zmanjka elektrike. Vsa ulica je v temi, poiskati moraš svečo in ne moreš prižgati tv-ja? Kaj boš počel ob sveči? Besno klical upravljalca, kaj se dogaja? Čakal na luč? Gledal zvezde? Bral pravljice? Se šel ljubit? Spat?

Se strinjam, ni prijetno, če si omejen in ne moreš početi stvari, ki si jih prej lahko ali pa ti je presneta epideija celo prekrižala načrte. A namesto, da sebe in druge frustriraš, kaj vse ti je odvzeto (v tvoje dobro) in se pumpaš z zgodbicami o zarotah, raje razmisli, kako se boš v situaciji obrnil, da boš ta čas preživel mentalno in fizično zdrav, pa ob tem ne boš škodoval drugim.

Če imaš otroke, pogovarjaj se z njimi o tem in o vsem za kar običajno ni časa. Zanje bo ta situacija koristna izkušnja, ki si jo bodo ravno zaradi dogajanja zapomnili vse življenje. Morda jim kdaj celo reši ali jim kako drugače koristi. Pokaži jim, da se je včasih zavoljo dugih ljudi potrebno žrtvovati ali se čemu odpovedati. Da je potrebno biti odgovoren tudi, kot te (še) nihče ne nadzira. Da te egoizem slej ko prej ugrizne v lastno rit. Skupaj se zamislite nad tem, kako nepredvidljivo je življenje in svet v katerem živimo. Da lahko mali virus, ki ga sploh ne moreš videti, cel svet spravi na kolena.

Taka in druga vprašanja boš lahko predelal v tem času. Morda tudi tista, ki se tičejo tvojega zasebnega življenja. Navsezadnje boš kar nekaj časa moral preživeti s svojimi bližnjimi. Tudi če ne zboliš, bo to preizkušnja, ki bo razburkala marsikaj.

Krize lahko uničijo družbo, prijateljstva, družine,... Lahko jih okrepijo. Lahko pa jih celo izboljšajo. Bodi(mo) sprememba na boljše.

Foto via: Pixabay