ee-kanal

itak

Mama v znamenju Tehtnice

Močne plati mame v znamenju Tehtnice

Potrpežljivost

Mama Tehtnica si vzame čas za uživanje z otroki in ob tem ne komplicira okrog malenkosti. Znotraj družine deluje skoraj čudežno in članom družine zagotavlja občutek, da je vse v najlepšem v redu. Kadar ima otrok težak dan za sabo, si bosta skupaj privoščila dekadentno razvajanje s sladoledom, šla skupaj na plavanje ali na izlet v živalski vrt.

Tehtnica rada lovi dragocene trenutke odraščanja otrok v svojo kamero ali fotoaparat in si vzame tudi čas, da naredi priložnostne diaprojekcije ali natisne fotoknjigo. Če se otroci spozabijo in steno porišejo s kredo, se zaradi tega ne bo jezila, ampak bo ponosno ohranila njihovo prvo umetnino in jo pokazala vsakomur.

Njene starševske sanje so, da otrokom omogoči vse najboljše izkušnje - po možnosti v njeni družbi. Družinska potovanja po svetu, spoznavanje novih kultur, obiski koncertov, muzejev z vsebinami za otroke... Če je le mogoče, jih želi izpostaviti vsemu zanimivemu, kar lahko ponuja življenje, čeprav to pomeni, da zaradi tega kak teden manjkajo v šoli.

A četudi je Tehtnica zelo prisotna v življenju svojih otrok, ni mučeniška mati. Ob vsej starševski angažiranosti ji uspeva negovati tudi partnerski odnos. Kadar je na sporedu zmenek s partnerjem, ga ne bo odpovedala samo zato, ker se mogoče malega nekaj loteva, ampak šele, ko bo resno zakuhal. S tem tudi otrokom daje pomemben zgled, kako je skrbna mama lahko tudi ženska s svojim življenjem, dama in ne služabnica.

Dober okus

Kot Tehtnica je nagnjena k občudovanju lepega, od materialnih stvari pa do kulture. In to svojo ljubezen rada deli z otroci in jih izpostavlja raznim kulturno obarvanim izkušnjam. Tehtnica otroke vodi v galerije, muzeje, na koncerte, modne revije, z njimi bere, posluša glasbo, gleda filme... Veliko Tehtnic se tudi samih loti kakšnega projekta, ki izvira iz ljubezni do lepega.

Poleg naštetega, pa Tehtnico zaznamuje tudi partnerstvo. Če ima mama Tehtnica hčerko, bosta vedno usklajeno in okusno oblečeni in nanjo bo prenesla smisel za modo in urejanje. Hči bo znala sestaviti ali izbrati šopek rož za vsako priložnost, uporabljati pribor pri večerji in izbrati najboljši kašmir ali svilo.

Kot prijateljica in kot mama, svoje otroke uči lepega vedenja, da bodo lahko uživali v dobrem življenju. Čeprav z izbranim okusom, pa ima tudi smisel za humor in sebi kot otrokom dopušča izpade neškodljivih neumnosti. Razumevajoče in z nasmehom (morda tudi s kamero v roki) opazuje kako vozlajo jezike, se afnajo pred ogledalom v različnih vlogah, delajo poplavo milnih mehurčkov v kopalnici (dokler ne trpijo Versace ploščice). Za mamo v znamenju Tehtnice je življenje čudovita avantura, ki jo rada deli z najdražjimi.

Izzivi in šibke točke mame v znamenju Tehtnice

Nedoslednost

V enem trenutku je mama Tehtnica lahko stroga, v drugem že popustljiva in mehka. Doslednost ji venomer polzi iz rok. Na tem mora delati, če želi biti dober starš, še posebej, če ima več kot enega otroka. Ker ne mara konfliktov, se pogosto izogiba discipliniranju otrok. V ozadju je bojazen, da je ne bodo imeli radi, če bo stroga z njimi. To lahko privede do zmede pri otrocih in preizkušanja avtoritete. Otroci morajo videti, da je mama odgovorna in stoji za svojimi stališči – to jim daje potreben občutek varnosti. Tudi če se njihovo slabo vedenje zdi zabavno, tega ni dobro kazati navzven, sicer dobivajo otroci mešana sporočila.

Lahko, da težava z disciplino izvira iz nenega lastnega otroštva in vzgoje, ki je je bila deležna. Morda je kot otrok znala dobro ovijati okoli prsta starše, ki so ji težko rekli ne, ali pa nasprotno - je bila nerazumljena in se jim podzavestno še vedno upira. Čeprav je težko, si mora prizadevati za red in spoštovanje pravil, sicer se ji lahko zgodi, da bo otroke odnašalo v skrajnosti.

Tudi sicer se mora mama Tehtnica zelo potruditi, da ostane v stiku s seboj, z otroci in s svojo vlogo starša in skrbnika – sanjava kot je, jo zlahka odnese občudovati izložbo ali sončni zahod in pozabi, da je čas kosilo ali za spanje. Otrok potrebuje strukturo stalne rutine – tudi, če zaradi tega trpi družabno življenje.

Lahko se ji zgodi, da se zameglijo meje med njo in otroki, saj ji je všeč ideja, da je njihova prijateljica. A žal je posledica ta, da imajo otroci vstop na območje, kamor, kot otroci, ne sodijo. Za vlogo terapevta in zaupnika je potrebno poiskati odraslega sogovornika.

Snobizem

Čeprav je angleščina najbolj uporabljan jezik po svetu, bo mama v Tehtnici svoje otroke morda vpisala na tečaj latinščine ali grščine, od varuške otrok pa pričakovala tekoče obvladovanje francoskega jezika, ki ga naj osvojijo tudi otroci. In čeprav bi otrok rad igral kitaro, ga bo skušala prepričati, da je violina veliko bolj sofisticiran instrument.

Njeni otroci so oblečeni brezhibno kot iz kataloga, z etiketami znanih blagovnih znamk. Čeprav je poznavanje bontona zelo pohvalno, pa je razlika med lepim obnašanjem in vzvišenim snobizmom. S posvečanjem prevelike pozornosti zunanjemu vtisu, lahko ta mama otrokom daje napačne vrednote. Vzvišena, elitistična drža žal, otroke kot tudi njo samo, prikrajša za pristne stike in sproščeno druženje z drugimi starši in otroci.

Seveda ni nič slabega želeti le najboljše za svoje otroke, pa vendar je nujno, da so seznanjeni z resničnim svetom, v katerem se je treba za cilje potruditi. Denar in udobje nista samoumevna in navsezadnje vsi otroci nimajo idealnih izhodišč za življenje. Izpostavljeni vedno le najboljšim stvarem, so lahko osiromašeni pomembnih priložnosti za rast in samostojnost. Zato je prav kdaj reči »ne« in prav je, da si kakšne stvari s trudom zaslužijo.

Foto via Pixabay

 

Morda vas zanimajo še:

Dnevni horoskop

Ljubezenski horoskop

Otroška imena

Izračun bioritma

Kalkulator telesne teže

Kalkulator hujšanja