ee-kanal

itak

Francoska čebulna juha

Za 6 oseb potrebujemo:

3 velike čebule,

veliko žlico masla,

2 žlici olja,

2 veliki žlici moke,

kocko piščančje jušne osnove,

žličko sladkorja,

žličko soli,

12 rezin kmečkega kruha in

120 gramov naribanega ementalca ali grojerja.

PRIPRAVA:

Čebulo olupiš in prerežeš na pol, nato pa jo narežeš na tanke lističe. Vzameš veliko kozico in daš vanjo veliko žlico zmehčanega masla in 2 žlici arašidovega olja.

Na šibkem ognju segreješ maslo in olje in ko začne cvrčati, dodaš narezano čebulo. Previdno jo premešaj, da se prepoji z maslom in jo pusti, da dobi lepo zlato barvo, kar traja približno 5 minut. Nato čebuli dodaš žličko sladkorja. Malce sladkorja da čebuli prijeten karamelni priokus in poudari njeno aromo.

Čebulo mešaš 1 minuto, nakaj ji dodaš slab dcl vode. Nesprestano mešaš, dokler voda popolnoma ne izpari. Potem vse še dvakrat ponoviš. Ko začne lepo dišati, čebuli dodaš 2 poravnani žlici moke, mešaš še minuto, potem pa priliješ 1,75 l tople vode, zmečkano kocko pičančje juhe, žličko soli in po okusu malo popraš. Nepokrito kuhaj približno 20 minut, da se čebula nežno pokuha.

Medtem v ponvi popečeš rezine kruha. Rezine zložiš na pekač, posuješ z ementalcem in pod žarom zapekaš nekaj minut. Skrbno paziš, da se sir ne zažge. V krožnike oz. skodelice naliješ juho in dodaš dve rezini kruha. Juha je res slastna, še posebej v kombinaciji sladkega ementalca in popečenega kruha, ki ga juha počasi mehča... Dober tek!

Recept je preverjen, povzet iz francoske risanke za otroke s slovenskim naslovom Kuhanje otročje lahko (La cuisine est un jeu d'enfants).