Mama pričakuje, da boš nenadoma začel pospravljati svojo sobo? Foter pa se je odločil, da iz tebe naredi odgovornega državljana? In 6-letna sestra hoče s tabo na rave party?

Globoko vdihni. Nato izdihni. In spet vdihni... Prosiš za nasvet? Ali pa hočeš samo povedati, da ti je hudo?

 

Starša se ločujetaPri nas doma ni več tko, k bi mogl bit. Oče vara mamo z žensko, ki je ločena in ima dva otroka. Mama to ve, prav tako jaz, saj nama je po dolgem pregovarjanju to povedal. Z mamo se bova verjetno odselili in starša se bosta ločila. Strah me je in mislim, da sm delno tudi jaz kriva za to, kar se dogaja. Boli me, da oče kar naprej laže in mi prekriva stvari. Kaj naj naredim? Vem, da sebe ne bi smela krivit in se vtikat, ker imata to onadva med seboj. Vendar sem zaradi tega zelo jezna in obupana!

Sprašuje: masha

Pozdravljena!

Razumem, da ti ni lahko. Poraja se veliko občutkov kot so žalost, zmedenost, jeza, razočaranje in to je normalno. Ne zatiraj jih. Mogoče sedaj ne želiš govoriti s starši, kako njuna ločitev vpliva nate, ampak se pogovori s kom drugim. S prijateljico, sorodnico, učiteljem, s svetovalcem. Zapomni si, v tem nisi sam/a. Veliko ljudi je, ki jih skrbi zate in razumejo, da potrebuješ pomoč.

Pomembno je, da se zavedaš, da ti nisi kriva za to, kar se dogaja. Tvoja starša se ločujeta, ker sta nesrečna drug z drugim in NE zaradi tebe, pa četudi misliš, da kdaj morda nisi bila najbolj vzorna hči.

Po vsej verjetnosti sta tvoja starša dobra človeka, ki se pač ne razumeta več. Zato se ne rabiš postavljati na stran enega ali drugega. V partnerskem odnosu nikoli ni samo eden kriv za ločitev. Samo spomni ju, da imaš rad/a oba in da tudi potrebuješ oba. Kar pomeni, da ne boš nikogaršnji posrednik.

Ne boj se vprašati, kaj bo ločitev pomenila zate in družino. Če se bosta z mamo odselili, se pozanimaj, kako in kdaj boš lahko preživljala čas z očetom.

Nikar pa ne obupaj nad ljubeznijo in partnerstvom. Samo zato, ker se ni ohranil zakon tvojih staršev (in mogoče je trajal precej časa), to ne pomeni, da ti ne moreš imeti izpolnjujočega odnosa sedaj in uspešnega zakona v prihodnosti.

V vsaki nesreči se skriva nekaj dobrega. Ločitev je lahko nekaj dobrega zate in za tvojo družino. Če sta se oče in mati pogosto prepirala, je bilo to zate zagotovo zelo obremenjujoče. Kdo si želi živeti v taki družini?

Po ločitvi bo tvoje domače okolje postalo najbrž bolj urejeno, razumno. S staršema, ki se ne vrtita več okoli njunih problemov, lahko vzpostaviš poglobljen individualni odnos. Imej upanje. Zmogla boš preiti to težko obdobje. Morda še tukaj najdeš nekaj utehe.