Mama pričakuje, da boš nenadoma začel pospravljati svojo sobo? Foter pa se je odločil, da iz tebe naredi odgovornega državljana? In 6-letna sestra hoče s tabo na rave party?

Globoko vdihni. Nato izdihni. In spet vdihni... Prosiš za nasvet? Ali pa hočeš samo povedati, da ti je hudo?

 

Zakaj me mama obravnava kot otroka?Problem je moja mama. Včasih je še kar kul, včasih pa bi lahko znorela zaradi nje. Čeprav sem že stara 13 let, mi ne pusti nositi tangic in se razburja, ko si obrijem noge. Pravi, da sem še premlada. Povedala sem ji, da tangice nosijo vse moje sošolke in si tudi brijejo noge, pa še kaj drugega, ampak ne, ona mi ne pusti. In potem začne spet težit, da je pri mojih letih še prezgodaj, da bi bila seksi. Poskusila sem se pogovoriti z njo, pa ni nič pomagalo. Kaj naj?

Sprašuje: Osramočena, 13 let

Sočustvujem s tabo. Hkrati pa naj te vsaj malo potolažim. Vidve imata različna navodila za delovanje: ti moraš poskušati nove stvari, mama pa te mora nadzorovati. Večina mam ima ravno v tem obdobju največje težave z dojemanjem svojih hčera, saj si težko priznajo, da njihove punčke postajajo odrasle ženske, da se trgajo iz njihovega dosega in bodo čez nekaj let začele tudi živeti svoje zasebno, intimno življenje in imele svoje privatne skrivnosti.

Verjetno se boš morala še kdaj pogovoriti z njo in jo pomiriti, da tangice niso nujno uvod v nezaželeno nosečnost in da jih ne nosijo samo prostitutke. Pozitivna stran vseh teh vajinih nesoglasij je dejstvo, da te ima mama očitno zelo rada. S potrpežljivostjo ji lahko pomagaš, da postopoma sprejme spremembe, ki se dogajajo z njeno ne več tako malo pučko.