Mama pričakuje, da boš nenadoma začel pospravljati svojo sobo? Foter pa se je odločil, da iz tebe naredi odgovornega državljana? In 6-letna sestra hoče s tabo na rave party?

Globoko vdihni. Nato izdihni. In spet vdihni... Prosiš za nasvet? Ali pa hočeš samo povedati, da ti je hudo?

 

Moja mama spet kadi!Mama je pred enim letom je nehala kaditi in takrat ji je babica plačala počitnice v toplicah. Ampak očitno še vedno kadi, saj sem zadnjič prišel prej domov iz šole in sem v stanovanju zavohal cigaretni dim. Ko sem jo vprašal, če je imela obisk, je rekla, da je bila prijateljica na obisku in da ji je dovolila kaditi v stanovanju. Sumljivo se mi je zdelo, ker je imela v ustih žvečilni gumi, kar ni njena navada. Od takrat sta minila kakšna dva tedna, ravno včeraj pa sem našel v smeteh na stranišču prazno škatlo cigaret. Prepričan sem, da je spet začela kaditi. Kaj naj naredim? Naj povem očetu? Vem, da sama ne bo priznala.

Sprašuje: m4t3j, 15 let

Tvoja mama si najbrž želi odnehati. Morda nekaj časa res ni kadila, vseeno pa nikotin povzroča precejšnjo odvisnost, zato zmorejo odnehati samo tisti, ki imajo res močno voljo in se sami tako odločijo. Kakršnikoli pritiski s strani družinskih članov ali drugih ljudi običajno niso dovolj.

Vseeno ni prav, da tvoja mama taji odvisnost od cigaret pred vami tremi. S tem škoduje vašim medsebojnim odnosom in navsezadnje tudi sama sebi, saj zaradi slabe vesti verjetno pokadi še več.

Prav bi bilo, da jo skupaj z očetom vsi trije soočite s svojimi pomisleki in se o tem iskreno pogovorite. Pač ne pozabite, da z obsojanjem verjetno ne boste prišli nikamor, kvečjemu boste še poglobili nezaupanje med vami. Poskusite biti razumevajoči. Boljše je imeti mamo kadilko, kot pa živčno razvalino, ki se mora s cigaretom skrivati po straniščih in lagati svoji lastni družini, da je vse v najlepšem redu.