Med prsti ti je zrasla plavalna kožica, pa ne veš kaj bi z njo? Številke na tehtnici se stegujejo v prepovedano območje? In post ob polni luni nate nima učinka?

Žal tukaj ne zdravimo, ne operiramo in ne popravljamo tehtnic. Se pa najde kak koristen nasvet.

Kako naj skrbim za mastne lase?Živjo!! Imam težave z lasmi. Prvi dan, ko si jih umijem so lepo sveži in prijetnega vonja, naslednji dan pa že postanejo mastni ob lasičšu in pri ušesih. Poleg tega dobijo tudi vonj, ki se ga nalezejo iz okolice. Zanima me, kako naj odpravim problem z mastnimi lasmi in ali je res, da bolj ko si umivaš lase bolj so mastni in ti tudi odpadajo. Ali mogoče obstajajo kakšni šamponi in balzami za mastne lase, ki zares pomagajo? Kako se imenujejo in kje jih lahko dobim?

Sprašuje: ZaSkrbljena***

Pozdravljena!

Kako mastne lase imaš, je precej odvisno od lasišča oz. od lojnic, ki izločajo maščobo. Prekomerno mastenje las povzroča tudi stres. Vsekakor pa je razumljivo, da ti je neprijetno hoditi okrog z mastnimi lasmi.

Včasih je res veljalo, da pogosto umivanje las vzpodbuja lojnice, da izločajo še več maščobe, danes je to le še mit. Je pa res, da pretiravanje v ničemer ni dobro. Lase, ki se hitro mastijo pač umivaš pogosteje, lahko tudi dnevno ali vsak drugi dan, pri tem pa paziš, da ne pretiravaš s količinami šampona in uporabo druge lasne kozmetike.

Šamponov za mastne lase je precej v trgovinah, pa tudi v lekarni boš našla kakšnega specialnega. Nekateri prisegajo tudi na naravna sredstva kot je spiranje s slano vodo, razredčenim limoninim sokom, poparkom kopriv ipd. Vsekakor se izogibaj dodatkom za lase kot so voski, geli ipd., ki vsebujejo maščobe ter zlepljajo in otežujejo lase.

Če je le mogoče, si lase posuši na zraku in ne uporabljaj sušilca. Oprane lase razčeši z glavnikom, ki ima redke zobe in jih zavij v brisačo. Če že uporabiš sušilec, ga nastavi na najnižjo možno temperaturo, lase pa posuši z glavo navzdol. Tako bodo lasje dobili večji volumen, se ne bodo dotikali lasišča in se ne bodo tako hitro namastili.

Posušene lase razmrši ali celo malce natupiraj in zelo od daleč polakiraj, da se obdržijo stran od lasišča. Las nikar ne spenjaj v čop ipd., ker se bodo spet prehitro namastili. Za mastne lase tudi niso primerni predolgi lasje, še posebej, če so redki.

Barvanje, beljenje in trajna sicer uničujejo lase, vendar pa jih tudi izsušijo oz. naredijo bolj porozne. Porozen las bolje vpija maščobo in pričeska dlje časa drži „nemasten“ videz. Ne vem, če je zate to sprejemljivo in ali ti je všeč. Pač ena od možnosti. Vendar tudi tukaj ne pretiravaj.